Serija Aleksandar od Jugoslavije od 15. marta na Nova S

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2021, 18:46

Serija "Aleksandar od Jugoslavije" od 15. marta na Nova S

Emitovanje istorijske TV serije "Aleksandar od Jugoslavije" reditelja i scenariste Zdravka Šotre, po istoimenom romanu Vuka Draškovića počinje 15. marta na televiziji Nova S.

Priča o "kralju ujedinitelju" počinje kada se on vraća iz Prvog svetskog rata u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine, a završava se atentatom u Marselju 1934. godine.

Reditelj Šotra ističe da je vrlo uzbuđen zbog početka emitovanja, jer je ovo jedan od najtežih projekata u njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dugogodišnjoj karijeri.

"Radili smo u doba pandemije, u uslovima koji nisu bili normalni, ali na to smo zaboravili brzo jer je pred nama bio vrlo odgovoran posao - da ispričamo priču o Aleksandru I Karađorđeviću", priča popularni režiser, te navodi da je reč o ličnosti koja je svojim značajem duboko zadirala u sudbinu, ne samo našeg naroda, već celog regiona.

"To je ličnost o kojoj postoje mnoge kontroverze, a iznad svega ličnost prema kojoj su učinjene mnoge nepravde. Najveća je nedovoljno poznavanje mnogih istina iz njegovog života, nepoznavanje kakve je teške zadatke sudbina njemu nametala još kao vrlo mladom čoveku", naveo je Šotra.

A izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić kaže da je roman Vuka Draškovića, po kojem je rađen scenario, bio odlična podloga da se ispriča ova filmska priča.

"Izuzetno nam je drago što smo imali priliku da ostvarimo ovaj projekat i snimimo film i seriju koji će gledaocima približiti lik Aleksandra I Karađorđevića čije ideje se i danas odražavaju na naše živote", kazala je Subotić.

Početku emitovanja serije raduje se i Drašković, koji Aleksandra opisuje kao "najvećeg ratnog pobednika, državnika, mirotvorca, vizionara i tragičara u našoj istoriji".

"Bio je srpski Bonaparta i Hanibal, jugoslovenski Bizmark i Garibaldi, prva žrtva fašizma u Evropi, hteo je da Jugoslavija postane balkanska Amerika. Zbog tih "grehova" komunisti su ga proglasili za diktatora, hrvatske ustaše za velikosrpskog okupatora. Spomenici Aleksandru su u Parizu i Marselju, dok u Beogradu nema ni spomenika, ni ulice kralja pobedonosca i ujedinitelja", podsetio je Drašković.

Uveren je da će reditelj i elita našeg glumišta ovom serijom ublažiti srpska, a i jugoslovenska ogrešenja o Aleksandra od Jugoslavije.

Više od 130 glumaca učestvovalo je u ovom velikom projektu koji je sniman tokom prošle godine.

Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić. U glumačkoj ekipi su i Irfan Mensur, Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Voja Brajović, Nikola Kojo, Goran Šušljik, Sloboda Mićalović, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Zoran Cvijanović, Vojin Ćetković, Jelica Sretenović, Miloš Timotijević, Srđan Timarov, a poslednju ulogu je ovde ostvario pokojni Boris Komnenić.

Serija, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u United Media produkciji i emitovaće se svakog ponedeljka u 21h na kanalu SBB-a Nova S.

U planu je i celovečernji film nakon serije, mada je ranije sa Šotrinim serijama bio obrnut redosled, prvo su bili prikazani filmovi, a onda su od njih nastale serije "Ranjeni orao", "Šešir profesora Koste Vujića", "Santa Maria Della Salute".

Za one koji su nestrpljivi, i ovog puta će biti dostupno popularno "bindžovanje", odnosno mogućnost da već od 12. marta odgledaju celu sezonu odjednom i to preko EON, D3 ili Total TV platformi u Srbiji putem EON mobilne ili EON Smart TV aplikacije, zemljama regiona, a u inostranstvu preko NetTV Plus platforme.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.