Šerbedžiji na Paliću uručena nagrada Aleksandar Lifka

Izvor: BKTV News, 16.Jul.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šerbedžiji na Paliću uručena nagrada "Aleksandar Lifka"

Jednom od najznačajnijih glumaca jugoslovenske kinematografije, Radetu Šerbedžiji je na Letnjoj pozornici na Paliću uručena nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskom filmu, u okviru 25. Festivala evropskog filma.

Poznatom glumcu nagradu je uručio Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma "Palić".

Šerbedžija je prethodno na konferenciji za novinare rekao da mu mnogo znači što se našao u društvu fantastičnih filmskih umetnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ali da mu je posebno drago što je prvu nagrada "Lifka" dobila Milena Dravić koja je "sam film".

"Oči Milene Dravić su jugoslovenski film", dodao je on.

FOTO: TANJUG/ Pres sluzba filmskog festivala Palic

Šerbedžija je rekao da je posebno uzbuđen zbog povratka u Suboticu koja je za njega najznačajniji grad.

"Dva su velika razloga za to. Prvi je što sam kao čovek koji se bavi umetnošću, filmom i pozorištem, dosegao u Subotici sam vrhunac u sazrevanju svoje glumačke ličnosti i to nije zasluga samo genijalnog Ljubiše Ristića, već i ovog grada i publike koja je bila deo toga. U toj pitomoj prirodi je bila posebna energija. Drugi razlog je moja Lenka koju sam tu upoznao, sa kojom imam troje dece i čitav život", rekao je Šerbedžija.

On se osvrnuo na vreme bivše Jugoslavije i rekao da je snimano i previše filmova, a da mnoge stvari nije trebalo snimiti.

"Kada smo snimali filmove u bivšoj Jugoslaviji i bili velike filmske i televizijske zvezde, koliko smo samo toga snimili? Dragan, ja, Pavle Vuisić, išli smo iz filma u film. Radili smo to kao u fabrici, a bili smo samo malkice bolje plaćeni, samo što smi mi više trošili po kafanama, tako da je ta naša pozicija zvezda u tom našem socijalističkom društvu bila vrlo zanimljiva i smešna", rekao je Šerbedžija.

FOTO: TANJUG/ Pres sluzba filmskog festivala Palic

Priznao je da ima mnogo filmova koje nije trebalo da snimi i da mu je žao zbog toga.

"Jedino je Bekim Fehmiu napravio svetski uspeh pa su agenti kreirali njegov ritam snimanja. Svi mi ostali smo snimali mnogo i kasnije kada sam otišao u svet i bez obzira što sma odmah snimio dva velika filma "Pre kiše" i "Svetac", opet sam bio u poziciji da nisam mogao da odbijem da snimam filmove koje nisam želeo", rekao je Šerbedžija.

Iskreno kaže da ne gleda filmove, a retko i pozorišne predstave.

"Ja više volim život, da živim pravi život, da igram fudbal, volim kafane, volim da ludujem i družim se, a film se dogodi", rekao je on.

FOTO: TANJUG/ Pres sluzba filmskog festivala Palic

Šerbedžija večeras drži koncert u Subotici, ali kaže da su pevanje i poezija njegov hobi koji je postao više od toga.

"I dalje ja to shvatam kao vrstu improvizacije i želje da se družim sa svojom publikom koju sam izgubio, jer sam ja na Brionima samo dva meseca i igram samo kralja Lira, već 18 godina, svakog leta po četiri predstave, i sada igram Kreonta i to je sve što igram u teatru, a glumac ako ne igra u pozorištu, malo zarđa i mora stalno da vežba, pa zbog publike držim koncerte", rekao je on.

Svi dosadašnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" dobili su svoju pločicu, na nekoj od klupa na Paliću, a od ove godine potpisivaće se na bioskopskim stolicama, što je Šerbedžija prvi uradio, a sutra će i Brajan Koks.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.