Šekspir festival privukao 4.000 posetilaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2019, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šekspir festival privukao 4.000 posetilaca

Šesti "Šekspir festival", održan od 27. juna do 3. jula u Novom Sadu i Čortanovcima, privukao je oko 4.000 posetilaca i za svaku predstavu, kao i za film na zatvaranju festivala, tražila se "ulaznica više".

Ovaj međunarodni festival, kao i prethodnih godina, i u ovom izdanju okupio je značajne svetske produkcije iz oblasti pozorišne umetnosti, opravdavši time ideju da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.

Uporedo sa glavnim programom, u kojem su izvedene četiri predstave, odigravao se i prateći program koji je ove godine prvi put obuhvatio i jednu izložbu i premijeru filma.

U glavnom programu publika je imala priliku da pogleda četiri predstave.

Predstava "Ričard Treći" u režiji Aleksandra Popovskog i izvođenju ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, otvorila je festival u prepunoj Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta.

Potom su u ambijentu Vile "Stanković" u Čortanovcima odigrane predstave "Moj Šekspir", "Bura" i "Bogojavljenska noć".

Predstava "Moj Šekspir", rađena prema konceptu i zamisli osnivača "Šekspir festivala" Nikite Milivojevića, okupila je značajne glumce iz zemlje i regiona.

Tako su Vojislav Brajović, Miodrag Krivokapić, Svetlana Bojković, Milena Zupančič, Ozren Grabarić, Svetozar Cvetković, Jelena Đulvezan, Hadži Nenad Maričić i Zijah Sokolović sećanjima, pripovedanjima, monolozima, publici predstavili "svog" Šekspira, odnosno svoja iskustva tokom rada na Šekspirovim komadima - iskreno, emotivno, duhovito, inspirativno, uzbudljivo, rečju - šekspirovski.

"Moj Šekspir" je trogodišnji projekat "Šekspir festivala" u kojem će, kako ističu organizatori, učestvovati oko 30 glumaca.

Trećeg dana nastupio je glumački ansambl Nacionalnog teatra iz Nice sa predstavom "Bura" u adaptaciji i režiji Irine Bruk koja je prikazala svoje bajkovito, inovativno, maštovito, vedro viđenje Šekspirovog komada, a izvođenje mađioničarskih trikova samo je doprinelo oduševljenju i radovanju publike, koja je veoma dugim aplauzom pozdravila sve učesnike predstave.

"Bogojavljenska noć", u izvođenju "Bridge House Theatre SE20" iz Londona, u režiji Gaja Retalaka, takođe je osvojila publiku.

Odlična uigranost i razigranost glumaca, među kojima je nemoguće posebno jednog istaknuti, držali su pažnju svakog gledaoca do samog kraja predstave.

Scenografija se sastojala od samo četiri stolice, a zahvaljujući vrsnoj simbiozi reditelja i glumaca pred publikom se prikazao strašni brodolom, veličanstveti dvor, vrt, plaža, hladna i vlažna tamnica, živopisna kuhinja, topla damska odaja...

U okviru pratećeg programa organizovana je izložba "Šekspirova pozornica Joce Savića“, kao tribini čiji su učesnici skrenuli pažnju na značaj koji je Joca Savić imao u evropskoj pozorišnoj istoriji kao glumac, reditelj Kraljevskog dvorskog i nacionalnog pozorišta u Minhenu, osnivač čuvene nove Šekspirove pozornice i pozorišni pedagog.

Festival je zatvoren u Kulturnom centru Novog Sada srpskom premijerom filma "Sve je istina" (All Is True) Keneta Brane čija je radnja smeštena u 1613. godinu i prati poslednje godine života Vilijama Šekspira.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Šekspir festival" privukao 4.000 posjetilaca

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2019

Šesti "Šekspir festival", održan od 27. juna do 3. jula u Novom Sadu i Čortanovcima, privukao je oko 4.000 posjetilaca i za svaku predstavu, kao i za film na zatvaranju festivala, tražila se "ulaznica više".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.