Sećanje na Vokija Kostića: Danas se navršava osam godina od smrti velikana srpske muzike (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 29.Sep.2018, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na Vokija Kostića: Danas se navršava osam godina od smrti velikana srpske muzike (VIDEO)

Proslavljeni srpski kompozitor, muzičar i kuvar, preminuo je na današnji dan 2010. godine.

Vojislav Voki Kostić, bio je jedan od najuticajnijih srpskih kompozitora i pisaca.

Komponovao je muziku za više od 90 dela klasične muzike, 107 dela za najpoznatije filmove i serije, među kojima su "Ko to tamo peva", "Balkanski špijun", "Život je lep" i "Tri karte za Holivud".

Danas se navršava 104 godine od smrti najvećeg srpskog kompozitora
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<


Rođeni Beograđanin nije imao interes za medicinske studije, iako su mu oba roditelja po zanimanju bili lekari, već se okrenuo muzici. Hobi mu je bilo kuvanje, pa je tako napisao knjigu "Kako sam pojeo sam sebe", kada je zbog viška kilograma rešio da oslabi.

Objavio je 35 naučnih radova i eseja različite tematike.



Neka od njegovih dela, kao i mnoštvo balada, predstavljaju vrednosti od izuzetnog značaja za muzičku scenu Srbije.

Glumio je najvećeg ženskaroša u "Žikinoj dinastiji", a u privatnom životu žena mu je bila ova slavna glumica (FOTO)

Nakon što mu je ampturana noga, posvetio se komponovanju "u tišini", a nekoliko puta je izjavio da ponekad sluša balet "Ko to tamo peva" i zapita se da li je moguće da je on to napisao. Pored komponovanja, bio je dugogodišnji sekretar Saveza kompozitora Jugoslavije, a bavio je se i zaštitom autorskih prava. Sa suprugom Verom, koja je bila podjednako svestrana (bavila se novinarstvom, baletom i relijem) nije imao dece.

Njegove kompozicije, tekstovi ali i kuvari prožeti domišljatošću, iskustvom i ukusom, ostali su kao svedok jedinstvenog, hedonističkog načina života koji je vodio.

Deset godina od smrti Sonje Savić: Bila je jedna od najlepših glumica Jugoslavije, a onda joj je život dobio tragični obrt (FOTO/VIDEO)

Preminuo je u Beogradu gde je i sahranjen, posle duge i teške bolesti, u 79. godini života.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.