Savremeni Tartif i Evropa od kartona na Bitefu

Izvor: RTS, 23.Sep.2019, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savremeni Tartif i Evropa od kartona na Bitefu

Posetioci Bitefa imali su priliku da pogledaju savremeno tumačenje Molijerovog "Tartifa" u režiji Igora Vuka Torbice, ali i apstraktnu koreografiju Nigerijca Kuduza Onikekua i performans Fie Menear.
Mladi beogradski reditelj Igor Vuk Torbica predstavljen je u prepunom Narodnom pozorištu, pred brojnim gostima ovogodišnjeg Bitefa, međunarodnoj javnosti, njegovim savremenim autorskim tumačenjem Molijerovog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Tartifa".

Predstava kritikuje lične i porodične odnose, a metafore šalje na adresu čitavog društva.
"Koliko je zapravo Tartifu lako da sam bude licemeran, zato što je definisan i našim licemerjem, odnosno da mi nismo licemerni, ni Tartif ne bi rastao ili ne bi bio toliko fiksna pozicija koja je neupitna, lakše bi padao i bio osporavan", objašnjava Igor Vuk Torbica.
Posle niza predstava u kojima smo mogli da sagledamo izbegličku agoniju iz evropske perspektive, na Bitef je iz Afrike stigao pogled žrtava na tu problematiku.
U predstavi "YUROPA", mladi Nigerijac Kuduz Onikeku kreirao je apstraktnu koreografiju koja bez reči govori o toj temi.
"U širem kontekstu posmatrano, bavimo se ljudskom prirodom ili čak neljudskom potrebom za napuštanjem domovine. Ne fokusiramo se na spoljne uticaje, već na same ljude kao jedinke. Nisu važna imena i mesta, samo pojedinci", kaže koreograf Kuduz Onikeku.
Evropska civilizacija od kartona
Na 53. Bitef stigla je i autorka Fia Menear koja performansom ''Nemoralne priče - Kuća majka'' sama na sceni od kartona gradi antički hram.
Njen plan je da sagradi kuću Evrope. Kao što montažna kartonska kuća ne pruža utočište čim padne prva kiša, ni hram koji je mukotrpno gradila nije postojan.
Tako ovaj performans-instalacija razvija scensku metaforu o raspadu temelja zapadne civilizacije.
Sa ovom predstavom Bitef se preselio u Luku Beograd gde će se do kraja festivala odvijati glavni i bogat prateći program.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.