Saopšten uži izbor 17 knjiga kandidata za Vitalovu nagradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2022, 13:48

Saopšten uži izbor 17 knjiga kandidata za Vitalovu nagradu

Žiri nagrade "Zlatni suncokret", za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, odredio je uži izbor od 17 kandidata, saopštila je danas kompanija Vital.

Kako je navedeno, u žanru romana kandidati su "Smrtni ishodi atletskih povreda"(Booka) Milice Vučković, "Španska čizma" (Laguna) Vladimira Kopicla, "Menuet u šejtanovim papučama" (Dereta) Milkice Miletić i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Dvadeset peti sat" (Službeni glasnik) Aleksandra Gatalice.

Slede "Trik-roman" (Agora) Petra Miloševića, "Putovati" (Čarobna knjiga) Žarka Radakovića, "Središnja pustinja" (Laguna) Miomira Petrovića, "Noćna projekcija" (Akademska knjiga) Ota Horvata, "Bez" (Lom) Bore Ćosića i "Savršen antitalenat za sreću" (Akademska knjiga) Nebojše Milenkovića.

U užem izboru za 25. Vitalovu nagradu su i pesničke zbirke "Dok tonemo u mrak" (Povelja) Gojka Božovića i "Uradi sam" (Kulturni centar Novi Sad) Dejana Aleksića, kao i narativna poema "Deca" (Lom) Milene Marković, saopštio je Vital.

Tu su i zbirke priča "Sazrevanje modrica" (Arete) Danila Lučića i "Priče o Adamu" (Enklava) Lazara Pavlovića, kao i knjige esejistike i naučne publicistike "Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog" (Akademska knjiga) Gorane Raičević i "Ključ od Kosova" (Albatros plus) Boška Suvajdžića.

Članovi žirija Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i predsednik Vladimir Gvozden, razmatrali su više od 200 pristiglih naslova, a iz Vitala je najavljeno da sledi najuži izbor kandidata početkom februara, dok će "Zlatni suncokret", koji podrazumeva diplomu i novčani iznos, biti uručen krajem februara u Beogradu.

Kako je navedeno, pažnju žirija su privukle "pre svega knjige koje oprezno ispituju mogućnosti i granice jezika i znanja, koje kao što biva u vremenima velikih kriza streme ka učenom neznanju, ka skromnosti udruženoj sa vrlinama stvaranja". Prema oceni žirija, knjige uvrštene u uži izbor se "među većim brojem kvalitetnih dela izdvajaju zbog uverljivog, izazivačkog odnosa koji grade između teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sedamnaest knjiga u konkurenciji za “Zlatni suncokret”

Izvor: Danas, 26.Jan.2022

Žiri Vitalove nagrade “Zlatni suncokret” koja se dodeljuje za najbolju knjigu objavljenu na srpskom govornom području u protekloj godini, saopštio je uži izbor u koji su izabrali 17 knjiga. Najuži izbor će biti saopšten sledeće sedmice, a nagrada se dodeljuje krajem februara u Beogradu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.