Salon umetničke fotografije u Ivanovu

Izvor: RTS, 17.Avg.2019, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salon umetničke fotografije u Ivanovu

"Ivanovo u fokusu" je Salon umetničke fotografije koji se 12. put održava u Ivanovu kod Pančeva. Izloženo je preko 200 radova najboljih fotografa iz Srbije, a mnogi od njih nastali su na Foto safariju, koji se svakog proleća organizuje u ovom malom, ali živopisnom selu.
Salon umetničke fotografije u Ivanovu prikazuje radove sa slobodnom temom i one koje su nastali tokom Foto safarija u selu, gde se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vide stare kuće, crkve, meštani, deca u narodnoj nošnji. Prikaz jedne devojčice u specifičnom etno ambijentu osvojio je prvu nagradu za pojedinačnu fotografiju.

"Nama fotografima je Ivanovo destinacija broj jedan gde se družimo i trudimo da napravimo zanimljive fotografije. Ova devojčica je bila baš u ovom prostoru i meni je bilo zanimljivo da napravim nešto drugačije i nadam se da sam u tome uspela", rekla je Ivana Todorović iz Beograda.
Neke od kolekcija sa slobodnom temom nastale su u inostranstvu, kao što su fotografije ljudi u podzemnoj železnici u Njujorku. Ima pejzaža, portreta, ali i aktova.
"To je kolekcija od tri akt fotografije. Akt fotografija nije toliko zastupljena na ovim izložbama, tako da je za mene poseban uspeh što je baš akt osvojio prvo mesto ovog puta", istakla je Milena Milenković iz Paraćina.
"Žiriju nije bilo lako da napravi selekciju. Bilo je dosta radova, mnoge dobre fotografije nisu uspele da prođu, zato je izložba veoma kvalitetna i prvog ranga", poručuje Zočtan Bisak, organizator Foto safarija i izložbe fotografija u Ivanovu.
Fotografski savez Srbije ceni Ivanovo zbog tri značajne manifestacije-ovog umetničkog salona, republičke izložbe omladinske fotografije i naravno, foto safarija.
"Prolećni izlet u Ivanovu je najveći skup u okviru Foto saveza Srbije, gde se jednog dana na jednom mestu skupi najviše ljudi. Bilo ih je 150. To je daleko iznad broja koji se obično okuplja na našim manifestacijama", kaže Branislav Brkić, predsednik Foto saveza Srbije.
Meštani Ivanova zavoleli su fotografe koji su proslavili selo i napravili veliku zbirku njihovih portreta i slika iz svakodnevnog života, koja će ostati budućim generacijama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.