Roža Jodal dobitnica književne nagrade Herceg Janoš

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2019, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roža Jodal dobitnica književne nagrade "Herceg Janoš"

Žiri sastavljen od pisaca Marije Vašagyi, Petera Šinkoviča i Jožefa J. Fekete na osnovu jednoglasne odluke iz 22. avgusta ove godine Književnu nagradu „Janoš Herceg“ Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru za 2019. godinu dodelio je književnici Roži Jodal iz Novog Sada.

Nagrada je dodeljena u znak priznanja za njeno životno delo.

Svečano uručenje nagrade biće održano na manifestaciji Podunavski dani Janoša Hercega, 1. oktobra 2019. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Roža Jodal je svestran prozni pisac sa bogatim izborom tema, isto tako je raznovrstan njen pripovedački jezik. Ocenjivačka komisija je imala u vidu njene pripovetke, romane, radiodrame, priče, objavljivane u više izdanja, kao i njene pozorišne i književne kritike.

Komisija je uzela u obzir da Roža Jodal istovremeno neposredno oslovljava mlade i odrasle čitaoce, a u njenom pripovedačkom svetu sa istom važnošću predstvalja problematiku prošlosti i sadašnjice, sve to posmatravši i prikazavši kroz prizmu ljubavi, patnje, zla, propasti, bede i umetničkog bitisanja.

Prozna umetnost Rože Jodal je u dijalogu sa stvaralačkim duhom Janoša Hercega.

Književna nagrada „Herceg Janoš”, dodeljuje se u okviru Podunavskih dana Janoša Hercega. Nagrada se dodeljuje autorima koji kroz svoj rad prepoznaju i predstavljaju osobenosti regije u kojoj žive, u skladu sa filozofijom Janoša Hercega.

Nagradu Herceg Janoš 2000. godine utemeljilo je Džepno pozorište Berta Ferenc, a autorska prava za dodelu nagrade, koja nosi ime znamenitog akademika i književnika, nekadašnjeg direktora Gradske biblioteke, Janoša Hercega, preuzela je Gradska biblioteka Karlo Bijelicki.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.