Roman u znaku broja 13

Izvor: RTS, 13.Jan.2020, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roman u znaku broja 13

Prvo okupljanje u 2020. godini u Laguninom književnom klubu bilo je posvećeno romanu "Jezero br. 13" nagrađivanog britanskog autora Džona Makgregora. To je njegov prvi roman koji je preveden na srpski jezik.
Rebeka Šo je nestala u zimsko predvečerje, u jednom engleskom selu nadomak Mančestera gde je sa roditeljima trebalo da dočeka Novu godinu. Odmah je organizovana potraga. Tako počinje roman britanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pisca Džona Makgregora "Jezero br. 13", koji su "Amazon" i "Kirkus Rivjus" proglasili knjigom 2017. godine.

Počev od naslova, i ostatak romana je u znaku broja trinaest: kada je nestala, Rebeka je bila trinaestogodišnja devojčica, selo ima trinaest jezera, roman ima isto toliko poglavlja a radnja romana traje trinaest godina.
"Struktura romana zasnovana je na interakciji između brojeva 12 i 13 i opet od arhetipskih vremena praiskona to su dva čarobna broja. U našim narodnim bajkama uvek ćete imati 12 labudica 12 princeza, i uvek 13. kao krunu", kaže prevoditeljka Tatjana Bižić.
U drugom delu romana, Makgregor odustaje od triler narativa i polako počinje da premešta fokus romana na život čitavog sela, na zajednicu pogođenu nesrećnim slučajem i život koji se neumitno nastavlja.
"Džon Makgregor za zlo zna ali niti misli da je nepobedivo niti misli da je najvažnije u ljudskim životima. Zaključite da je svetu potrebno više Makgregora i te topline i vere u neko zrnce lepote i dobrote ili više zrnaca lepote i dobrote u svima nama", kaže Bižićeva.
"Jezero br. 13" jedno je od šezdeset dela svetske književnosti o kojima se razgovaralo tokom pet godina postojanja "Laguninog" kluba čitalaca.
"Zajedno sa članovima Laguninog književnog kluba koji svakog prvog petka u mesecu dolaze u knjižaru Delfi u SKC-u zaista napravimo čudesnu atmosferu - damo jednu dimenziju knjizi jer nije dovoljno pročitati je, o svakoj knjizi može da se razgovara i vi uđete u neke pore koje vam na prvo čitanje možda nisu zapale za oko, a analiza o književnom delu zaista učini da delo primite na kvalitetniji način", kaže Tanja Vučković iz "Lagune".
A prvog petka u februaru tema je roman "Jedna nit" Trejsi Ševalije. Autorka, koja se proslavila romanom "Devojka sa bisernom minđušom" i Toni Parsons, jedan od najpoznatijih pisaca u Engleskoj, u martu će biti gosti književnog kluba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.