Ridli Skot: Volim filmove veće od života

Izvor: B92, 26.Nov.2014, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ridli Skot: Volim filmove veće od života

Najnoviji 3D spektakl proslavljenog reditelja Ridlija Skota, film “Egzodus: Bogovi i kraljevi” u domaće bioskope stiže 18. decembra, donoseći priču o jednom čoveku koji je bio dovoljno hrabar da se suprotstavi moći imperije.

Koristeći vrhunske vizuelne i 3D efekte, Ridli Skot (“Gladijator”, “Prometej”) unosi novi život u priču o nepokornom vođi Mojsiju (Kristijan Bejl) koji predvodi pobunu protiv egipatskog faraona Ramzesa (Džoel Edgerton >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ), bekstvu od 400 000 robova iz Egipta i zastrašujućeg ciklusa smrtonosne kuge.

Filmska intriga, obim avanture i živopisni likovi daju jedinstven scenski događaj. Egzodus iz Egipta je originalna i potpuna herojska saga. Takođe je i moćna i lična priča bogata emocijama, rivalstvom, izdajom i neuništivom potragom za slobodom.

Ono što je izvesno u vezi sa nastavkom filma "Istrebljivač" (Blade Runner), to je da će u njemu igrati Harison Ford, ali i da ga neće režirati Ridli Skot. On od 2011. radi sa Harisonom Fančerom koji je koscenarista originalnog filma iz 1982. Skot je nedavno izjavio da će producirati film, ali da ga neće režirati.

“Prihvatio sam produkciju filma nakon što mi je Harison Fenčer opširno opisao radnju. Sve što mogu reći je da je film podeljen u tri celine, da je scenario sjajan i da se logički nadovezuje na prvi deo.” rekao je Skot.

On je potvrdio da će Harison Ford ponoviti ulogu Rika Dekarda iz prvog dela:”Iako Harison ima važnu ulogu u nastavku, on će se pojaviti tek u trećem segmentu filma. Ako hoćete da ga vidite, morate biti strpljivi.”

“Život Mojsija je jedna od najvećih avantura i duhovnih potraga svih vremena”, primećuje Skot. Od uvodne bitke u kojoj vojnici napadaju Hetitski tabor, do ogromnih kula, zastrašujućeg niza pošasti i razdvajanja Crvenog mora, Skot daje svoj lični pečat jednoj od naših najcenjinijih i najvažnijih priča.

“Volim sve veće od života”, ističe reditelj. “Znao sam šta radim sa ‘Gladijatorom’ kako da mu udahnem život i osećaje ljudi iz tog perioda. Sa fimom ‘Egzodus: Bogovi i kraljevi’ želim slično – da oživim egipatsku kulturu i Egzodus na način koji nije viđen ranije.”

Skot je dugo pokušavao da uspostavi saradnju sa Kristijanom Bejlom.

“Kristijan je glumac čije je prisustvo na ekranu jako moćno”, kaže Skot koji opisuje Bejlovu glumu kao “posao iznutra”. “On ulazi potpuno u lik iz koga dobijamo strastvenog vođu. Uživao sam radeći sa njim koliko i sa ostalima, iznenađivao me je svakog dana. Mnogo sam očekivao, a dobio sam još više.”

Bejl je prihvatio ovu ulogu iz nekoliko razloga: “Imam osećaj da priča o Egzodusu nije samo jedna od temelja mnogih svetskih, svetovnih tekstova, već i jedna od najdubljih narativa u ljudskoj istoriji. Shvatio sam da je Mojsije kompleksna ličnost. Vera ga je pretvorila u borca za slobodu koji ne preza ni od čega kako bi sproveo božiju volju. Ali, on je takođe i kontradiktoran lik: veran, ali i sumnjičav, neodlučan, ali samopouzdan, ratnik, ali i oslobodilac, temperamentan, ali i stamen.”

Glumac dodaje ukratko: “Mojsije je jedan od najfascinantnijih likova koje sam do sada proučavao.”

Centralna veza filma “Egzodus: Bogovi i kraljevi” je između Mojsija i Ramzesa koji su odrastali kao braća. Ramzes postaje faraon, a Mojsije njegov najverniji savetnik i zamenik. Ali, kada Ramzes sazna da je Mojsije Jevrejin, progna svog “brata” u pustinju gde ga čeka sigurna smrt.

“Ramzes je personifikacija toga kako apsolutna vlast u potpunosti iskvari osobu”, kaže Džoel Edgerton koji tumači Ramzesa u filmu. “On počinje da veruje da je, zapravo, Bog, što stvara sjajnu dinamiku između Mojsija i njega.”

“Egzodus: Bogovi i kraljevi” sniman je u Pajnvud studiju, Londonu i na lokacijama u Aleriji, jugu Španije i Fuertventuri na Kanarskim ostrvima. Kristijan Bejl glumi Mojsija uz Džoela Edgertona kao Ramzesa, Džona Tortura kao Setija, Bena Kingslija kao Nuna i Erona Pola kao Džošuu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.