Izvor: B92, 19.Avg.2020, 12:32

Reditelj filmova "Munje" i "Kad porastem biću kengur" posle 16 godina opet iza kamere

Radivoje Raša Andrić je jedan od onih fenomena naše kinematografije, poput Slobodana Šijana i Dušana Kovačevića ("Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug"), čije filmske replike odmah ulaze u svakodnevni govor svakoga od nas, a situacije i kadrovi postaju gradivo koje se uči napamet i ponavlja decenijama. Koliko puta ste u odgovarajućoj prilici citirali Gojka Sisu, Bracu, Sumpora...?

Danas, šesnaest godina nakon poslednjeg filma koji je režirao, a to je megahit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Kad porastem biću kengur", Andrić je ponovo iza kamere. Reč je o ostvarenju "Leto kad sam naučila da letim", čiji je scenario nastao prema istoimenom romanu Jasminke Petrović i priča o devojčici koja je krenula na naizgled predosadno letovanje sa dve bake, ali je onda počeo da joj se dešava život, prenosi "Wanted.rs".

"U prošla tri filma sam se bavio mladim ljudima koji odbijaju da sazreju, a sad činim kopernikanski obrt i želim da snimim film o devojčici koja baš želi da sazre što je pre moguće", objašnjava Raša Andrić.

"Pauzu san napravio zato što sam prilično probirljiv po pitanju scenarija. Radije za džabe uradim skript doktoring i vratim scenario koji mi se ne dopada nego da ga uzmem samo da bih nešto radio. Radije radim kao pomoćnik u filmu koji mi se dopada nego što bih radio kao režiser filma koji mi se poludopada. Kroz moje ruke su svih ovih godina prošle gomile scenarija, ali samo tri-četiri su zaista bila po mom ukusu. Ovo je jedan od njih. Privlači me taj izazov, moram priznati. I osećam da sam spreman za njega", otkriva reditelj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.