Radovi iz Kolekcije Petrović od 5. decembra u „Galeriji ‘73“

Izvor: RTS, 29.Nov.2019, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovi iz Kolekcije Petrović od 5. decembra u „Galeriji ‘73“

„Galerija ‘73“ beogradskoj publici po treći put predstavlja radove muzejske vrednosti iz privatne Kolekcije Petrović. Izložbu, koja će trajati od 5. do 17. decembra, otvoriće Nikola Kusovac, dugogodišnji kustos Narodnog muzeja.
Na izložbi će biti predstavljen izbor radova 23 umetnika: Milana Blanuše, Božidara Damjanovskog, Vladimira Dunjića, Bore Iljovskog, Ljubodraga Jankovića Jaleta, Ratka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Lalića, Aleksandra Lukovića Luijana, Marine Nakićenović, Milije Nešića, Predraga – Peđe Neškovića, Dušana Otaševića, Ljube Popovića, Jovana Rakidžića, Kemala Ramujkića, Miodraga – Dragana Rogića, Rade Selaković, Jovana Sivačkog, Mladena Srbinovića, Voja Stanića, Milana Staševića, Todora Stevanovića, Radosava Trkulje i Aleksandra Cvetkovića.

Autorka teksta za katalog izložbe, istoričarka umetnosti Ljubica Miljković, istakla je da Kolekcija Petrović obuhvata dela u rasponu od 1976. do 2008. godine.
„Početak kolekcije označava slika Kemala Ramujkića (Pred kapijom), koja je podstakla ljubitelje da nabave više dela istog autora, uporedo i od mnogih drugih. Nekolicina umetnika zastupljena je radovima koji upućuju u njihove uzlete i stvaralačka razdoblja. Brojniji su oni čija nastojanja i domete sublimiše po jedno vrlo dobro izabrano delo. Cilj Olge i Dušana Petrovića nije da, po muzeološkom proncipu, okupe sve što je trag o pravcima, pokretima i trendovima u Srbiji. Njihova zbirka obiluje vrhunskim ostvarenjima iz različitih stvaralačkh perioda njima omiljenih umetnika“, objasnila je Miljkovićeva.
Na izložbama ovog tipa, kolekcionari doprinose tome da kultura bude dostupna svima i da svi umetnički prostori mogu da podrže vredna umetnička dela.
Načini formiranja privatnih zbirki zavise od ukusa i senzibiliteta onih koji su ih ustanovili, ali svakako svedoče o tome da su kolekcionari poznavaoci umetnosti i vrlo često prijatelji umetnika čija ostvarenja cene i biraju za svoju zbirku. Takav je slučaj i sa Kolekcijom Petrović i njenim vlasnicima, porodicom Petrović.
Izložba će trajati do 17. decembra 2019. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Velika izložba radova iz Kolekcije Petrović: U službi duševnog života

Izvor: Danas, 29.Nov.2019

U četvrtak, 5 decembra, Galerija ‘73 beogradskoj publici će po treći put predstaviti eksponate muzejske vrednosti. Ovom prilikom biće izloženi radovi koji su u posedu privatne kolekcije Petrović.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.