Radionica posvećena liku i delu Uroša Predića za najmlađe Kikinđane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2020, 13:41

Radionica posvećena liku i delu Uroša Predića za najmlađe Kikinđane

U kikindskom Narodnom muzeju održana je radionica za decu nižeg školskog uzrasta posvećena liku i delu Uroša Predića. Njegova slika "Vizija u oblacima" bila je okosnica same radionice, kroz koju su deca iskazala svoje likovne veštine, ali i naučila različite zanimljivosti o slavnom slikaru. Bilo je to prvo okupljanje đaka na ovakav način od ukidanja vanrednog stanja.

Galerija Narodnog muzeja u Kikindi, nakon više od tri meseca, ponovo je okupila đake, željne da oprobaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << različite likovne tehnike i saznaju nešto novo. Ovoga puta, kroz radionicu "Moja vizija u oblacima", učili su o Urošu Prediću, poznatom imenu srpskog realizma u slikarstvu. Njegovi rad i život na đake u Kikindi ostavili su različite utiske.

Radionici je prethodilo postavljanje izložbe "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?" Olivere Skoko i zrenjaninskog Narodnog muzeja. Kako kaže Dragan Kiurski iz Pedagoške službe Muzeja u Kikindi, bio je pravi izazov da deci nižeg školskog uzrasta predstave delo slavnog slikara.

"Izložba se bavi i životom i slikarskim i ikonopisačkim radom Uroša Predića. Govori o njegovim porodičnim odnosima, o njegovim putovanjima. Samim tim što je slojevita, može lakše da se predstavi i odrasloj i najmlađoj publici", kaže Kiurski.

Na samom kraju radionice, deca su kroz slikanje prikazala svoju viziju u oblacima, oslanjajući se na poznato Predićevo delo. Bio je ovo jedan od načina da, makar na momenat, odmore od računara i telefona i svoje vreme usmere na neki novi vid kreativnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.