ROMAN ,,ZVUK ASFALTA: Norveška iz drugog ugla, odrastanje i pronalaženje sebe

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2018, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROMAN ,,ZVUK ASFALTA": Norveška iz drugog ugla, odrastanje i pronalaženje sebe

U Kulturnom centru Grad, predstavljen je roman prvenac norveškog pisca Ingvea Kvajnea, ,,Zvuk asfalta".

Ovo je nenašminkan roman o odrastanju u istočnom delu Osla, osamdesetim i devedesetim, roku, drogi, ulicama i podeljenom gradu. Roman koji prikazuje Oslo iz ugla na koji nismo navikli, roman o tučama i seksu, muzici i smrti, ali i roman o odrastanju i pronalaženju sebe.

“Dok su drugi brojili ovce, ja sam brojio automobile. Njihov zvuk mi je ulivao sigurnost.“
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Glavni lik romana, smeštenog u osamdesete i devedesete, odrasta sa ocem biroktratom i majkom umetnicom, koji su  razvedeni i žive svako na svojoj strain ulice Trondhajmsvajen. Mahom prepušten sebi tokom odrastanja, oseća se kao autsajder i neprilagođen, sve dok jedno veče sa drugovima ne naiđe na ploču norveškog rokera Jokea, čiji tekstovi  mu obeležavaju  život.

Podela koja je tabu tema u Norveškoj

Ingve Kvajne je, kao i protagonista romana ,,Zvuk asfalta", odrastao je u istočnom, siromašnijem, ali i kulturno raznovrsnijem delu Osla. Ovakva podela je tabu u Norveškoj, koja se u velikoj meri smatra društvom bez klasnih razlika, ali pisac insistira da o njoj priča, što je dovodilo i do žustrih debata.

Ingve je danas generalni direktor marketinga Norveške poslovne škole BI i njegova priča je svakako primer mladog čoveka koji se, sa ulice, probio. Ipak, nikada nije napustio istočni Oslo, i danas tu živi sa porodicom.

Priča o sazrevanju, transformaciji i snazi prijateljstva

Autor iskreno, ponekad brutalno otvoreno, prikazuje osetljivost i ranjivost, sumnje i čežnju za bliskošću, smislom i istinom u naizgled haotičnom okruženju.

Ova priča o sazrevanju nekoliko mladića, o njihovim transformacijama i izuzetnoj snazi prijateljstva i podrške, može biti smeštena podjednako dobro i u Beograd ili bilo koji drugi evropski grad krajem prošlog veka...

Autentična osećanja osetljivog mladog bića koje pokušava da pronađe svoje mesto u životu može lako da prepozna i poistoveti se svako ko je slično proživljavao ili proživljava svoju mladost.

Piščeva ljubav prema Oslu je nešto što samo dodaje izuzetan ukus ovoj priči, boji je specifičnim bojama i budi u čitaocu želju da i sam doživi taj grad.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.