Prvi put u Beogradu izložba S. i V. Peškirevića

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u Beogradu izložba S. i V. Peškirevića

U veoma posećenom Pedagoškom muzeju sinoć su se beogradskoj publici prvi put predstavili blizanci Slobodan i Vladimir Peškirević izložbom pod nazivom "Blizanci".

Prikazali su najviše ulja na platnu, zatim litografije, gravure, crteže i dve skultpure koje će pokloniti gradu. Delima, nastalih u različitim periodima, u periodu od devetesetih godina do danas dominiraju ženski portreti i fugure.

Inspiraciju pronalaze u lepoti žene: dostojanstvene, glamurozne, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << lepe, harizmatične, mistične... "gledaju" u posmatrače. Neka dela plene raznolikošću u koloritu, dok su neka crno bela ili samo u naznakama ženske figure ili portreta.

U medjunarodnim likovnim krugovima su poznati kao slikari svetskog džet-seta, kako žena, tako i političara. Pozirali su im Karla Bruni-Sarkozi, Kejt Mos, Monika Beluči, Naomi Kempbel, Žak Širak, Bil Klinton i drugi.

Braća Peškirević su jedini slikari blizanci ikada zabeleženi u svetskoj istoriji umetnosti, ne samo po tome što odvojeno stvaraju, već što ponekada istovremeno slikaju jednu sliku - u četiri ruke.

Peškirevićevi (47) su rodjeni u Beogradu, u trećoj godini sa porodicom odlaze u Alžir gde žive do svoje dvanaeste godine, a zatim se sele u Pariz u kome i danas žive i rade.

Diplomirali su na pariskoj Akademiji lepih umetnosti, odsek slikarstvo i vajarstvo, a do sada su svoja dela izlagali na brojnim grupnim i samostalnim izložbama širom sveta.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra, a sledeće odredište joj je Njujork.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.