Promocija monografije Istinitije od stvarnosti – Giga Đuragić Dile

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2021, 14:36

Promocija monografije "Istinitije od stvarnosti – Giga Đuragić Dile"

U ponedeljak, 2. avgusta, u 20 sati, u atrijumu Muzeja Vojvodine, Dunavska 35, održana je promocija monografije "Istinitije od stvarnosti – Giga Đuragić Dile".

Prisutnim gostima obratili su se mr Lidija Mustedanagić, pomoćnica direktora Muzeja Vojvodine, a o stvaralačkom radu umetnika i monografiji govorili su dr Drago Njegovan i renomirani istoričari umetnosti, Mile Ignjatović i Miloš Arsić.

"Ovo je mojih 50 godina umetničkog rada i 75 godina života, smatram >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je bilo vreme da se zaokruži moje stvaralaštvo i objavi jedna monografija u kojoj je obuhvaćeno šta sam radio" izavio je Đuragić.

"Ja sam imao sreću da sam sve to doživeo i morao sam da prikupim sav materijal da bi ga formirao u jednu preglednu, čitljivu knjigu. Ona je obuhvatila moj razvojni put kao i pregled onoga čime sam se sve bavio i koja sam sve iskustva istraživao" rekao je umetnik.

Rad je podelio na pejzažni tip Vojvodine, zatim na nešto što zove apstrakcijom i svojom ljubavi i inspiracijom a to je kompleksan rad na tapiseriji.

Giga Đuragić Dile rođen je 17. aprila 1946. godine u Kovilju gde je završio osnovnu školu, a srednju i Višu pedagošku u Novom Sadu. Studirao je istoriju umetnotsi na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a specijalizirao tapiseriju u radionicama za tapiseriju u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Od 1970 do 2020. radio je kao slobodni umetnik, bavio se slikarstvom i tapiserijom kao i drugim umetničkim disciplinama.

Član je UPIDIV-a, ULUPUDS-a, ULUV-a i ULUS-a. Priredio je 105 samostalnih i učestvovao na preko 850 kolektivnih izložbi.

Izlagao je u zemlji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama i kolekcijama od Japana do Sjedinjenih Američkih Država. Organizovao je i učestvovao na preko 250 likovnih kolonija, a osnivač je likovne kolonije u manastiru Kovilj (1987) koju i sada vodi.

Godine 2010. priredio je veliku retrospektivnu izložbu u četiri novosadske galerije i u Muzeju Vojvodine koji mu tim povodom izdaje monografiju "Vojvodina kakvu sam oduvek voleo".

U Kovilju 2012. godine otvara galeriju, pored ateljea i radionice, gde izlaže različite postavke svojih dela – slika i tapiserija, a 2019. u Novom Sadu i Galeriju likovne kolonije Kovilj.

Za svoj stvaralački rad primio je 26 nagrada i priznanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.