Izvor: Arte, 21.Jan.2020, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija kataloga retrospektivne izložbe Dragana Ilića (Re)evolucija

Promocija kataloga retrospektivne izložbe Dragana Ilića (Re)evolucija Petak, 24. januar 2020. godine u 18 časova Muzej savremene umetnosti

Pozivamo vas na druženje i promociju kataloga jedne od najzanimljivijih izložbi prošlogodišnje produkcije MSUB, retrospektivne izložbe Dragana Ilića (Re)evolucija, koju organizujemo u petak, 24. januara u 18 časova u Muzeju savremene umetnosti. Katalog predstavlja tekstove autora izložbe, dr Zorana Erića, umetnika Stelarka i teoretičarke >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Anete Stojnić.

Retrospektivna izložba Dragana Ilića, koja je nedavno ušla u uži izbor za Politikinu nagradu za 2019. godinu, pravi presek kroz njegov višedecenijski stvaralački opus prikazom najznačajnijih konceptualnih celina i odabranih umetničkih projekata u različitijim medijima koje je realizovao u Australiji, SAD, Japanu ali i u Beogradu – u SKC-u, CZKD-u i drugim institucijama. Ilić je beogradskoj publici prevashodno poznat po radikalnim interaktivnim perfomansima, gde je publika pozvana da umetnika gađa velikom količinom narezanih olovaka, crtežima koje radi uz pomoć robota, kao i umetničkom prostoru ITS-Z1 koji je osnovao u Ritopeku.

Nazivom izložbe (Re)evolucija pokreće se disukusija o budućnosti saradnje i interakcije čoveka i robota, biologije i tehnologije, i sve značajnijoj ulozi veštačke inteligencije u različitim proizvodnim, tehnološkim, ali i društvenim procesima. Ključno pitanje koje Ilić akcentuje u recentim promišljanjima i projektima je da li postoji perspektiva za kontrolu i čak ubrzanje evolucijskih procesa, i za unapređenje ljudske vrste pomoću novih naučnih i tehnoloških metoda. 

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.