Projekat očuvanja tradicionalne muzike srpskog i rumunskog dela Banata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2020, 13:45

Projekat očuvanja tradicionalne muzike srpskog i rumunskog dela Banata

Od 2014. godine, zahvaljujući kontinuitetu prekograničnih projekata grada Kikinde i Zapadnog Univerziteta iz Temišvara, kroz više aspekata realizovana je uspešna saradnja na očuvanja kulturnog nasleđa Banata. Projekat "PAN", aktuelni IPA projekat Srbije i Rumunije posvećen očuvanju tradicionalne muzike srpskog i rumunskog dela Banata, u završnoj je fazi. Grant, koji je pripao Kikindi kao partner u tom projektu, iznosi blizu 150 hiiljada evra.

U drugačijim okolnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od planiranih, uslovljenim aktuelnom epidemiološkom situacijom, prekogranični projekat "PAN" privodi se kraju. Dosadašanja uspešna saradnja Kikinde i Zapadnog Univerziteta iz Temišvara nastavljena je realizacijom projekta posvećenog očuvanju tradicionalne muzike srpskog i rumunskog dela Banata.

Saša Tanackov, član Gradskog veća kaže:

"Mi smo u proteklih, nešto više od godinu dana pokušali da sve ono što se nalazi u domenu tradicionalne muzike sačuvamo od zaborava. Naravno, to bez institucija kao što su ADZNM Gusle i Kulkturni centar ne bi bilo moguće. Otuda je i posebna vrednost onoga što je urađano.”

Zahvaljujući realizaciji prekograničnog projekta, rezultati dugogodišnje rada i terenskog istraživanja u okviru etno-kampa ADZNM "Gusle", ta važna arhivirana građa u oblasti etno-muzikologije i etnokoreologije biće dostupnija široj publici.

 Igor Popov, ADZNM "Gusle" ističe:

"Naš posao u ovom projektu bio je izuzetno težak. Trebalo je spremiti 400 sati terenskog, sirovog materijala za aplaudovanje na platform Hera. To je bio važan deo projekta, da taj materijal bude dostupan široj publici."

U okviru prekograničnog projekta, kikindski Kulturni centar završava poslove na sanaciji objekta. Zamenjena je kompletna stolarija, a renovirane su baletska i velika sala te kikindske ustanove kulture:

Marko Markovljev, Kulkturni centar Kikinda napominje:

"Sada imamo potpuno funkcionalnu baletsku salu, sa dobrim podovima, uređenu i doteranu salu. U narednih mesec dana biće završeni radovi u velikoj sali Kulturnog centra, koja će nakon rekonstrukcije umesto dosadašnjih 70 mesta, sada imati 140 mesta za publiku."

Ukupna vrednost prekograničnog projekta "PAN" iznosi blizu 300 hiljada evra, a Kikindi kao partner pripalo je oko 150 hiljada evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.