Priče iz Muzeja Vojvodine: Četveropreg dostojan mitropolita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2021, 15:00

Priče iz Muzeja Vojvodine: Četveropreg dostojan mitropolita

Barokne mitropolitske kočije jedini su sačuvani primerak takvih zaprega iz 18. veka kod nas, ali i na prostorima bivše Jugoslavije i nalaze se na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

Povodom izložbe “Patrijarh Rajačić (1785 – 1861)”, koja je otvorena 2004. godine, kočije su potpuno restaurirane. Kako objašnjava savetnik i etnolog Aleksandar Petijević one su izložene u okviru postavke o patrijarhu Josifu Rajačiću, pa posetioci Muzeja često pomisle da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su zaprege pripadale njemu, što nije slučaj.

Karlovačka mitropolija, kao najznačajnija institucija Srba u Habsburškoj monarhiji nastala je početkom 18. veka u Krušedolu. Ubrzo je premeštena u Sremske Karlovce u kojima je ostala više od dva veka. Posle ukidanja Pećke patrijaršije, u njoj su stolovali patrijarsi.

Pavle Nenadović (Budim 14. januar 1699 – Sremski Karlovci 15. avgust 1768) bio je srpski pravoslavni mitropolit karlovački od 1749. do 1768. godine. Pre toga je bio episkop gornjokarlovački od 1744. do 1748. godine, a potom nakratko i episkop aradski od 1748. do 1749. godine

Smatrao je da je bitno veće obrazovanje i jaka vera naroda. Po dolasku u Sremske Karlovce osnovao je klirikalne-pokrovbogorodičine škole, preteče današnje Karlovačke bogoslovije, kao i Klirikalni ili Školski fond za potpomaganje srednjih i viših srpskih škola. Osnovao je konzistoriju (crkveni sud), otvarao arhive i biblioteke. Zalagao se da u svakoj varoši i selu otvori po školu, a da sveštenici ne propovedaju samo rečima nego i životom. Obnovio je manastir Grgetek i sagradio Sabornu crkvu u Sremskim Karlovcima.

Time su Sremski Karlovci postali duhovni, obrazovni i politički centar svih Srba, ne samo u Južnoj Ugarskoj - objašnjava Petijević - Kočije su ustupljene Muzeju Vojvodine na 99 godina i nisu bile u dobrom stanju. Kako se radi o baroknim kočijama, moguće je da su izrađene krajem 18. veka, a to je vreme kada je mitropolit bioStefan Stratimirović. Međutim, na osnovu više dokumenata iz 18. veka, koji se čuvaju u Mitropolijskom arhivu u Sremskim Karlovcima, slutimo da su one pripadale mitropolitu karlovačkom

Pavlu Nenadoviću. Na osamnaestovekovnim gravirama fruškogorskih manastira, pored prikaza i scena mitropolitskih poseta pojedinim manastirima, predstavljene su i kočije, različitog tipa, čak i šestoprege. Ipak, do sad nismo uspeli da pronađemo pouzdane izvore koji mogu to da potvrde da su baš Nenadoviću pripadale.

Kočije izložene u Muzeju predstavljaju četvoropreg, koje na konstrukciji sa četiri masivna drvena točka, dva veća pozadi i dva mala spreda, nose crnu zastakljenu drvenu kabinu za jednog putnika sa dvoje vrata, a njena zadnja strana, kao i krov, presvučeni su crvenom kožom.

Kočije pripadaju baroknom razdoblju, a njihovoj jednostavnoj eleganciji doprinose unutrašnjost kabine tapacirana zlatno žutim brokatom, sedište kočijaša je od crnog somota optočeno zlatnom vrpcom, zadnja strana i krov presvučeni crvenom kožom, kao i grb Karlovačke mitropolije oslikan na sve četiri strane kabine. Prema rečima Aleksandra Petijevića, do sad nije bilo moguće utvrditi mesto i vreme nastanka ali stručnjaci smatraju da je verovatno izrađena u nekoj od specijalizovanih radionica u Beču, Budimpešti ili čak nekom manjem gradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.