Izvor: Politika, 09.Feb.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o srećnoj zvezdi i tužnoj ženi

Nikola Rakočević i zvanično proglašen „Zvezdom u usponu 2014”, Bećkovićev „Mali Budo” pred kupcima na EFM, a na najvećoj sceni – „Nimfomanka” Larsa fon Trira

Berlin – Zablistala je u Berlinu i naša zvezda! Mladi srpski glumac Nikola Rakočević, na svečanom prijemu u elitnom berlinskom „Hotelu de Roma” i zvanično je proglašen „Zvezdom u usponu 2014”, a večeras ga očekuje i crveni tepih i ceremonijs uručenja pred publikom u centralnoj dvorani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Berlinale palasta.

Na prijemu u organizaciji Evropske filmske promocije, institucionalne mreže čija je članica i Srbija, a njen predstavnik Miroljub Vučković kao šef Sektora međunarodne saradnje Filmskog centra Srbije, Nikola je u društvu još devet mladih glumačkih zvezda, među kojima je i danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić. Bilo je potrebno samo nekoliko dana, pa da se ovo mlado evropsko glumačko društvo zbliži i druguje, kao da se odavno poznaju.

Zajednički ručak mladih zvezda sa velikim brojem predstavnika međunarodne sedme sile. Kamere zuje, škljocaju fotoaparati i Nikolino lice osvanuće sutra na stranicama mnogih evropskih novina. Britanski filmski kritičar Čarls Gent (magazin „Hit” i saradnik „Varajetija”, „Sajt end saund” i „Gardijana”), danima na svom blogu posvećenom ovogodišnjim „Zvezdama u usponu” piše i o Nikoli, „tom mladom Kragujevčaninu što je prve lekcije iz glume naučio u kragujevačkom studiju Slavice Urošević, a najveće ohrabrenje dobio od svog dede”. Rakočević Gentu priznaje i da je „dedu uvek smatrao svojim prvim agentom, a baku učiteljicom glume”, priča o ulogama koje je do sada ostvario, o Golubovićevim „Krugovima”, o Mićićevom „Travelatoru” snimljenom u Las Vegasu u kojem „malo govori, a mnogo ubija”... U zanimljivom Nikolinom portretu koji je načinio, Čarls Gent za našeg glumca kaže još i sledeće: „On kao da je u Berlin stigao sa DŽPS uređajem, još prve noći je celu družinu vratio u hotel bez greške i ako bih se kojim slučajem u Berlinu izgubio, pozvao bih Nikolu”!

Iz filma „Nimfomanka” Larsa fon Trira

Od skromnih, ali ubedljivih događaja vezanih za predstavljanje srpske kinematografije na 64. Berlinalu (o, kako nas je koštala ona prošlogodišnja „nula za film”!), osim dobro posećenog štanda na Evropskom filmskom marketu i kratkog eksperimentalnog filma „Nebeske linije” Nadin Pulen u proizvodnji Akademskog studija DKSG koji se takmiči za „Zlatnog medveda” (kategorija kratki film), izdvojila bih još jučerašnju projekciju debitanskog filma „Mali Budo” Danila Bećkovića, organizovanu za potencijalne inostrane kupce.

Krajnje simpatičan, duhovit film (crnogorskog) mentaliteta, koji ima sve potencijale za dobru bioskopsku gledanost u Srbiji i regionu. Za dalje, videćemo. Odlična glumačka podela, sjajna uloga mladog Petra Strugara (kotrlja ono „r” baš ka Milo!) čiji se puni kapaciteti baš vide u Bećkovićevom filmu... Pred filmskim kupcima i distributerima na Evropskom marketu, naći će se ovih dana i „Montevideo, vidimo se” Dragana Bjelogrlića, „Varvari” Ivana Ikića i „Neposlušni” Mine Đukić...

Na glavnoj festivalskoj sceni, u glavnom programu van konkurencije, viđen je juče i dugoočekivani film „Nimfomanka, prvi deo”, danskog „vunderkinda” i filmskog (pa i životnog) provokatora Larsa fon Trira. I suprotno svim očekivanjima, građenim uglavnom na viđenim fotografijama iz filma, trejlerima i kratkom sinopsisu – da je ovo eksplicitno ispričana priča o seksualnim avanturama i sazrevanju žene od detinjstva do perioda zrelosti, fon Trirova „Nimfomanka” je nešto sasvim drugo.

Ovo je priča o tužnoj ženi! O usamljenoj ženi! Dirljiva, i uprkos svim Larsovim egzibicijama i povremenim (samo za puritance) šokantnim scenama, iznenađujuće topla priča. Ispričana sa dosta ironije i humora, poput „1001 noći”, kroz nekoliko poglavlja u kontinuitetu i tokom susreta glavne junakinje (Šarlota Gejnzbur) i slučajnog poznanika (Stelan Skarsgard), sa dubokim zadiranjem u sva suštinska životna pitanja i naravno, i u pitanje ljubavi.

Vrlo dobar film! I na predstojećem Festu, baš kao i u Berlinu, biće prikazana integralna, rediteljska verzija prvog dela filma, u trajanju 145 minuta, pa ako niste „alergični” na eksplicitno pokazivanje muškog polnog organa, u svim bojama i veličinama, nemojte ga propustiti...

----------------------------------------------

Mračne nemačke godine

Uz do sada viđene filmove Vesa Andersona i Džordža Klunija, još je mnogo onih koji se na 64. Berlinalu dotiču perioda nemačkog nacizma i holokausta. Među njima su, recimo, i film „Diplomatija” legendarnog nemačkog autora Folkera Šlendorfa, u kojem ovaj majstor razotkriva razloge zbog kojih su nacisti poštedeli Pariz od rušenja, ali ili izvrsan dokumentarac „Pristojan čovek” Vanese Lape, do sada neviđeni portret jedne od najvažnijih figura Trećeg rajha, SS-ovca Hajnriha Himlera.

Kroz do skora neotkrivena Himlerova pisma, dnevnike i fotografije, pronađena u njegovoj kući, autorka nudi jedinstveni pristup umu čoveka koji se od pristojnog čoveka pretvorio u po zlu čuvenog „arhitektu konačnog rešenja”. U jednom od pisama Himler kaže: „U životu čovek mora da bude pristojan, hrabar i dobrodušan”, a Vanesa Lapa kroz film nudi i neke od mogućih odgovora na pitanje – kako je moguće da čovek koji je pristojan i hrabar u sopstvenim očima, u očima ostatka sveta postane najveći masovni ubica...

Dubravka Lakić

objavljeno: 10.02.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Berlinale 2014: Nikoli Rakočeviću prestižno priznanje

Izvor: Prva.rs, 10.Feb.2014, 10:28

Naš mladi glumac Nikola Rakočević poneo je titulu jednog od 10 najboljih mladih evropskih glumaca, na 64. filmskom festivalu u Berlinu.

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.