Preminuo velikan srpske kinematografije i osnivač Festivala autorskog filma

Izvor: B92, 21.Dec.2019, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo velikan srpske kinematografije i osnivač Festivala autorskog filma

Osnivač i prvi direktor Festivala autorskog filma, Vojislav Vučinić preminuo je u 82. godini u Beogradu.

Rođen je 1938. u Podgorici. Završio je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 1965. bio je zaposlen u “Jugoslavija- filmu” na poslovima izvoza naših filmova za englesko govorno područje. U tom periodu filmovi Petrovića i Makavejeva, a nešto kasnije i dela Kusturice, Šijana, Zafranovića, Nikolića, Draškovića i drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naših autora nalaze svoje mesto u art- bioskopima u Americi, kao i na prestižnim zapadnoevropskim televizijama.

Od 1990. Vučinić je bio direktor “Jugoslavija filma”; ovo preduzeće preuzima tada organizaciju Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, pokreće Art bioskop Muzeum i Kafe bioskop Ada, distribuira niz zapaženih umetničkih filmova kod nas.

U jesen 1994, uz veliku podršku Slobodana Novakovića i još nekoliko filmskih prijatelja, Vojislav Vučinić osniva Festival autorskog filma “Pogled u svet” koji se sve do 2004. održavao u organizaciji Jugoslavija-filma, postajući veoma brzo nezamenljivo mesto za generacije beogradskih filmofila, umetnika, intelektualaca. Njegovom zaslugom naša publika prvi put otkriva i autorske svetove Egojana, Vong Kar-vaja, Kajgea, Sokurova, Balabanova... Uprkos teškim vremenima međunarodnih sankcija i izolacije, NATO-bombardovanja i velikih političkih previranja u zemlji, uspeva da na FAF dovede i neke od kultnih figura svetskog filma (među njima bili su i Pol Morisej, Sofi Marso, Andžej Žulavski, Gaspar Noe, Enki Bilal).

2005. sa grupom mlađih reditelja i filmskih radnika osniva Udruženje građana “Pogled u svet” koje sa uspehom nastavlja organizovanje festivala. Od 2006. Voja Vučinić bio je koordinator FAF-a, a kasnije i član Fondacije “Aleksandar Saša Petrović”. 2014. godine Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo mu je Diplomu za izuzetan doprinos osnivanju i razvoju Festivala autorskog filma.

Komemorativni skup posvećen Vojislavu Vučiniću biće održan u utorak, 24. decembra u 11.30 časova u Jugoslovenskoj Kinoteci, Uzun Mirkova 1. Vojislav Vučinić će biće sahranjen istog dana na Groblju Lešće u Beogradu u 14 časova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.