Preminuo slikar Vladimir Veličković

Izvor: RTS, 29.Avg.2019, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo slikar Vladimir Veličković

Dobitnik najvećih priznanja u oblasti umetnosti, jedan od najeminentnijih srpskih slikara, akademik Vladimir Veličković preminuo je u 85. godini, saznaje RTS u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.
Vladimir Veličković je preminuo u splitskoj bolnici nakon što mu je noćas pozlilo, saznaje RTS. 

"Prateći lepotu i energiju pokreta sa svojih slika, u neki njemu znani svet otišao je naš član >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vladimir Veličković. Ostaje uteha da smo bili svedoci barem dela njegovog preleta", rekao je predsednik SANU Vladimir Kostić.
Istoričar umetnosti Irina Subotić kaže da je Vladimir Veličković napravio jedan zaokružen opus.
"Napravio je mnogo, ali nije zaslužio da još umre", kazala je Subotićeva.
Veličković je rođen 1935. godine u Beogradu. Umetnost je zavoleo još u ranom u detinjstvu provedenom u posleratnoj prestonici. 
Već sa 16 godina izlaže prvi put u paviljonu "Cvijeta Zuzorić", gde je bio među najzapaženijim umetnicima.
Po nagovoru oca upisuje i završava Arhitektonski fakultet iako je, kako je sam govorio, želeo da upiše Likovnu akademiju.
Nakon studija na Arhitektonskom fakultetu bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu. 
Na bijenalu mladih u Parizu 1965. osvaja glavnu nagradu, a već naredne godine seli se u francusku prestonicu gde je živeo veći deo svoje slikarske karijere.
Odlikovan najvišim priznanjima  
Vladimir Veličković je bio predstavnik nove, moderne figuracije. Pripadnik grupe "Mediala" koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti.

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti.
Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine.
Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti i prvi je Srbin član ove Akademije.
U aprilu 2007. Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti.
Izlagao je širom zemalja Evrope, Azije i Amerike.
Osnovao je fondaciju "Vladimir Veličković za crtež" koja dodeljuje nagrade najboljim mladim stvaraocima iz oblasti likovne umetnosti. Dobio je najviša priznanja iz oblasti kulture i umetnosti kod nas i u Francuskoj.
"Radim svaki dan"
Za sebe je govorio da je potpuno posvećen poslu iako je, po sopstvenom priznanju, bio vrlo neorganizovan.
"Veoma sam motivisan, ambiciozan, beskompromisan... Radim svaki dan. I to po ceo dan. Stojeći. Često ne sedam ni kad jedem...", ispričao je Veličković u intervjuu za Politiku.
Slikarski uzori bili su mu Mikelanđelo, Direr, Goja, Rembrant. 
Zaljubljenik u sport  
Osim umetnošću, Veličković se u ranoj mladosti strastveno bavio sportom.
Trenirao je atletiku u Crvenoj zvezdi i sa svojim timom bio prvak stare Jugoslavije u disciplini 4 x 100 metara. 
Njegova privrženost sportu bila je vidljiva i kroz njegov umetnički opus. Radio je sportske plakate za Fudbalsko prvenstvo sveta u Španiji 1982, za Olimpijske igre u Barseloni 1992.
Takođe, bio je angažovan i pri predstavljanju grend slema Rolan Garos, ali i u reklamama za skije "rosinjol". 
Poluvekovna ljubav 
Iza sebe je ostavio suprugu Maristelu, Dalmatinku iz Splita, sa kojom je u braku bio više od pola veka. Imaju dvojicu sinova, koji se takođe bave umetnošću.
"Diskretna, konstruktivna, neophodna za funkcionisanje u ovom mom poslu. Emotivno uvek stimuliše kreativno...", pričao je o svojoj supruzi. 
Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo srpski slikar Vladimir Veličković

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2019

Jedna od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković preminuo je u 84. godini života...Vladimir Veličković veći deo svoje karijere proveo je u Francuskoj gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu, "Commandeuer de l ordredes Arts et des Lettres" i viteškim ordenom Legije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Preminuo slikar Vladimir Veličković

Izvor: Večernje novosti, 29.Avg.2019

Jedan od najeminentnijih srpskih slikara preminuo je u splitskoj bolnici nakon što mu je noćas pozlilo Jedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković preminuo je u splitskoj bolnici nakon što mu je noćas pozlilo, prenosi RTS.Vladimir Veličković je rođen 1935....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.