Preminuo pionir elektronske muzike: Uticao je čak i na Dejvida Bouvija

Izvor: B92, 06.Maj.2020, 17:27

Preminuo pionir elektronske muzike: Uticao je čak i na Dejvida Bouvija

Preminuo je Florijan Šnajder iz nemačkog elektronskog benda Kraftverk, potvrđuje Bilbord. Imao je 73 godine.

Šnajder je stvorio uticajnu grupu i multimedijalni projekat Kraftverk sa Ralfom Huterom 1970. godine.

Kraftverk, koristeći elektronske instrumente koji uključuju domaće i prilagođene uređaje, široko je zaslužan za pionirsku elektronsku muziku i utiče na različite žanrove širom muzičkog spektra, uključujući hip-hop, sint-pop i rok sa svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << eksperimentisanjem i tehničkim inovacijama.

Pokojni Dejvid Bouvi takođe je prepoznao Šnajderov uticaj na njegovu umetnost. Na Bouvijevom albumu "Heroes" iz 1977. godine, legendarni umetnik je po ovom muzičaru naslovio svoju instrumentalnu numeru "V-2 Schneider".

Šnajder, koji je svirao sintisajzer, flautu, saksofon i još mnogo toga, a bio je i prateći vokal - napustio je bend 2008. nakon četiri decenije rada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo jedan osnivača grupe "Kraftverk": Bio je genije i pionir elektronske muzike

Izvor: Blic, 06.Maj.2020

Florijan Šnajder, jedan od osnivača uticajne nemačke grupe "Kraftverk" preminuo je od raka, nekoliko dana nakon svog 73 rođendana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.