Preminuo čuveni džez pijanista Čik Korija

Izvor: B92, 12.Feb.2021, 11:17

Preminuo čuveni džez pijanista Čik Korija

Čuveni džez pijanista i jedan od pionira tog muzičkog pravca preminuo je u 79. godini.

Kako se navodi na njegovoj stranici na Fejsbuku, Korija je preminuo od retke vrste kancera koji je otkriven nedavno. Osvojio je 23 Gremija, prenosi Gardijan.

"Tokom svog života i karijere Čik je uživao u slobodi i zabavi u stvaranju nečeg novog i igranju igara koje umetnici rade. Bio je voljeni suprug, otac i deda, mentor i prijatelj. Svojim radom i decenijama koje je proveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obilazeći svet dirnuo je i inspirisao živote miliona", navodi se na Fejsbuku.

Korija je bio višestrani muzičar - kompozitor, klavijaturista, vođa sastava i povremeni perkusionista. Bio je deo benda Majlsa Dejvisa krajem šezdesetih i pojavio se na ključnim Dejvisovim albumima kao što su "In a silent way", "Bitches brew", "A tribute to Jack Johnson" i "On the corner".

Nakon rada sa Dejvisom, osnovao je svoj bend "Return to forever", eksperimentišući s različitim žanrovima i stilovima.

Osnovao je i avangardnu grupu "Circle". Radio je na mnogim drugim projektima, uključujući duete sa Herbijem Henkokon i vibrafonistom Garijem Bartonom. Snimao je i izvodio klasičnu muziku, standarde, solo originale, latino džez i koncerte u čast velikih džez pijanista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.