Preminuo naučnik i autor Tomislav Senćanski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2019, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo naučnik i autor Tomislav Senćanski

"Kolektiv izdavačke kuće "Kreativni centar" izuzetno je rastužila vest da je preminuo Tomislav Senćanski, naš dragi saradnik i autor knjiga o popularnoj nauci za decu", saopštila je ova izdavačka kuća.

Tomislav Senćanski (1933), diplomirani fizičar, bio je dugogodišnji pedagoški savetnik, autor prve zvanične zbirke zadataka iz fizike, autor više televizijskih naučno-obrazovnih serija, saradnik naučnih časopisa, konstruktor većeg broja nastavnih sredstava za oblast >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fizike i pisac brojnih knjiga o nauci.

Neumorni istraživač i pisac, više od pola veka proveo je popularišući nauku, znamenite naučnike i praktičnu stranu fizike. Zbog svih uspeha na tom polju, Tomislav Senćanski je dobio mnoga priznanja, među kojima su Orden zasluga za narod, Medalja rada, nagrada "Neven" za popularnu nauku, nagrada na Međunarodnoj izložbi didaktičkih sredstava u Portorožu i brojne plakete i diplome.

Svoju ljubav prema nauci Tomislav Senćanski je više od pedeset godina iskreno u ubedljivo prenosio mladima, podstičići ih da uče i da se sami uvere u zakonitosti po kojima se odvijaju fizičke pojave. Smatrao je da je mladom čoveku potrebno da istražuje prirodu, tu najveću naučnu laboratoriju, i govorio je: "Priroda te očekuje. Pripremila ti je mnogo zanimljivih doživljaja, samo ih treba pažljivo otkriti i sa uživanjem proučiti".

Autor je više knjiga u izdanju "Kreativnog centra": "Mali kućni ogledi 1-4", "Anegdote o velikim naučnicima", „55 eksperimenata iz prirode" i "Čudesa elektriciteta" za koju je dobio nagradu "Neven" iz oblasti popularne nauke. Njegove knjige prevedene su u Češkoj, Rusiji, Vijetnamu, Tajlandu, Indoneziji, Slovačkoj, Kini, Indiji, Azerbejdžanu i Turskoj.

"Tomislav Senćanski više nije sa nama, ali verujemo da će uz njegove knjige rasti mnoge generacije dece širom sveta, da će zavoleti fiziku i druge naučne discipline, baš kao što ih je neizmerno voleo autor", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Preminuo Tomislav Senćanski

Izvor: SEEcult.org, 03.Sep.2019

Fizičar i pisac knjiga o popularnoj nauci za decu Tomislav Senćanski preminuo je u 86. godini, saopštila je izdavačka kuća “Kreativni centar”, čiji je bio dugogodišnji saradnik i autor. Rođen 1933. godine, Senćanski dugogodišnji pedagoški savetnik, autor prve zvanične zbirke zadataka...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.