Predstavljeni rezultati rada ministarstva kulture i informisanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2020, 14:47

Predstavljeni rezultati rada ministarstva kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, predstavio je javnosti, pred kraj mandata vlade, rezultate rada ministarstva na čijem je čelu u prethodne četiri godine. Ministar je to učinio u prisustvu najbližih saradnika. Kaže da ne razmišlja puno o tome da li će se na čelu Ministarstva kulture naći i u sledećem mandatu, već da se bavi poslovima koji su mu povereni.

Pred kraj ovog mandata, Vukosavljević je nezadovoljan činjenicom da Strategija kulturnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razvoja Srbije od 2020. do 2030. godine nije stigla do Skupštine Srbije, iako je usvojena na sednici Vlade, time što nisu usvojene izmene i dopune Zakona o jeziku i pismu jer bi one unapredile status ćiriličnog pisma, činjenicom da nije uspeo značajnije da utiče na suzbijanje govora mržnje i isključivosti u medijima i dodao da se neprestano zalagao za to da izdvajanja iz budžeta za kulturu budu veća.

Među rezultate kojima je zadovoljan svrstava:

"Bez sumnje je to puštanje u rad, odnosno konačni završetak rekonstrukcije dva velika muzeja, Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, mislim da je to aktivno primenjen princip decentralizacije kulturne politike, kroz pomoć od preko 700 miliona dinara tzv. malim gradovima i varošima u Srbiji", ističe.

Kaže da je zadovoljan pojačanom međunarodnom aktivnošću i pokretanjem projekata otvaranja srpskih kulturnih centara u svetu.

Vukosavljević objašnjava da je u planu otvaranje Kulturnog centra Srbije u Moskvi, da slični planovi postoje i za Berlin i druge svetske metropole.

Među uspehe ministarstva svrstava borbu za upotrebu ćiriličkog pismka i kulturu govora, kao i pravičnu raspodelu sredstava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.