Izvor: Blic, 22.Okt.2019, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena biografija kontroverznog Kurcija Malapartea: Mračne legende o istorijskom trenutku i političkim okolnostima

Kurcio Malaparte, čije je pravo ime Kurt Erih Sukert rođen je 1898. u Pratu, a umro u Rimu 1957. U mladosti fašista, prvi pamflet protiv Musolinija napisao je 1929. godine, zbog koga je bio proteran iz Rima. Knjige, koje zbog cenzure nije mogao da štampa u Italiji, izlaze mu u Francuskoj, i to Tehnika državnog udara (1931), prvo delo protiv Hitlera koje se pojavilo u Evropi, i Dobričina Lenjin. Do drugog svetskog rata više puta je hapšen zbog antifašističke propagande, da bi od 1940. radio kao ratni dopisnik za Korijere dela sera i izveštavao iz Finske, Poljske, Rumunije, Rusije, Nemačke i iz NDH. Ali vlasti su ga zbog njegovih članaka ponovo uhapsile. Oslobodio ga je slom Italije 1943. Tada je dodeljen Komandi savezničkih snaga kao oficir za vezu. Godine 1944. je objavio Kaputt, delo koje ga je učinilo slavnim. U tom delu opisuje strahote rata. Delo je autobiografskog karaktera i predstavlja ono što je on video tokom rata. Jedna od epizoda opisuje kako mu Pavelić ponosno pokazuje kotaricu punu ljudskih očiju, koju su donele njegove verne ustaše ubivši mnogo Srba u okolini Drine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.