Izvor: SEEcult.org, 13.Mar.2019, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljanje nove knjige Milete Prodanovića u NBS: O papagajima i predatorima

Beograd, 13. marta 2019. – Nova knjiga priča poznatog savremenog pisca i umetnika Milete Prodanovića O papagajima i predatorima biće predstavljena na književnoj večeri koja će se održati 14. marta s početkom u 19 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije. O knjizi O papagajima i predatorima govoriće književna kritičarka Tamara Krstić, pisac Luka Tripković, glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović i Mileta Prodanović. Nova Prodanovićeva knjiga priča objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga u prestižnoj ediciji Zlatno runo. Moderator programa je Beba Stanković.Prodanovićeva knjiga predstavlja uzbudljive, provokativne i po mnogo čemu aktuelne priče o iskustvu tranzicije. U tim pričama prepoznaćemo naše vreme, događaje kojima smo svedoci i savremenici, kao i pojedine figure koje su obeležile poslednjih nekoliko decenija našeg iskustva. Kraj realnog socijalizma, ratovi devedesetih za jugoslovensko nasleđe i njihov nesmireni odjek, dugotrajna i mučna tranzicija, političke manipulacije, migrantsko iskustvo devedesetih i novo migrantsko iskustvo, promene na licu i tkivu Beograda – sve je to našlo odjek u novim pričama Milete Prodanovića. Prodanovićeve priče govore o naglom slomu jednog sistema vrednosti i o sporom i mučnom nastanku novih vrednosti, od kojih su mnoge moguće samo u mutnim, prelaznim vremenima. U tom nejasnom prostoru prebivaju Prodanovićevi junaci, od kojih jedni u nedostatku uređenosti prepoznaju svoju bogomdanu priliku, dok drugi, ostajući na margini društvenih procesa, postaju lucidni i nesvakidašnji hroničari modernog doba. Satirične, crno-humorne i alegorijske priče o savremenom trenutku i o vremenima koja mu prethode oblikuju u knjizi O papagajima i predatorima snažnu društvenu kritiku. U pojedinim pričama iz ove knjige pisac istražuje granice stvarnosti, uključujući i svoju prozu i elemente fantastike. Ali se vrlo brzo u sudaru sa stvarnošću pokazuje kako je stvarnost tranzicije fantastičnija od svake fantastike. Ono što je u jednom trenutku delovalo kao fantastika i kao nemogući događaj potvrđuje se kao jedina dostupna stvarnost. U dvema pričama Milete Prodanovića u knjizi O papagajima i predatorima kao junak se pojavljuje Ivo Andrić.

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

O papagajima i predatorima, BG

Izvor: SEEcult.org, 13.Mar.2019

Vrsta dogadjaja:  Ostalo Datum:  Thursday, March 14, 2019 - 19:00 Link:  http://www.arhipelag.rs Narodna biblioteka Srbije, Skerlićeva 1, Beograd Mileta Prodanović: O PAPAGAJIMA I PREDATORIMA - predstavljanje...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.