Predstava u režiji Boba Jelčića 20. juna premijerno u JDP

Izvor: B92, 18.Jun.2018, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava u režiji Boba Jelčića 20. juna premijerno u JDP

Predstava "Zašto je poludeo gospodin R" Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Boba Jelčića, biće premijerno izvedena 20. juna na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je reč o vanserijskom projektu vanserijskog reditelja, sa kojim su dogovarali saradnju 10 godina.

On je istakao da se JDP zasniva na četiri repertoarska stuba - domaći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i strani klasični i savremeni tekstovi i povremeno se ukaže prilika za peti stud, a to je drugačiji istraživački komad.

"U ovoj predstavi imamo svih pet stubova - savremeni klasik koji se tiče i nas i to urađen u nekonvencionalnoj formi, koja nije eksperimentalni teatar. To je jednostavno teatar Boba Jelčića", istakao je Stojanović.

Jelčić je rekao da je Fasbinderov film, po kome je Nataša Govedarica napisala dramski predložak, ostavio na njega dubok trag.

"Radnja filma se dešava 25 godina nakon Drugog svetskog rata u Nemačkoj i prvi put se radikalno secira društvo. Nemačka nakon rata počinje da raste u veliku silu i u tom progresu, gazi sve pred sobom. To su začeci neoliberalizma, sa čim imamo posla i dan-danas", rekao je Jeličić.

Fokus na pojedincu

On je objasnio da ne voli analogije, ali da su mehanizmi države koja se u tom neoliberalnom duhu fokusira na pojedinca i teret stavlja na njega, slični onome u čemu mi živimo.

"Pojedinac je fokus našeg bavljenja vremenom u kojem mi živimo", dodao je hrvatski reditelj.

Jeličić je pojasnio da su nastojali da dođu do baza u tom odnosu pojedinca i društva kroz intimni svet i pitanja o etičkim i moralnim normama jednog čoveka.

"Intima postaje jedan soiološki, ako hoćete i politički faktor", dodao je.

Stojanović je podsetio na rečenicu Margaret Tačer kojom je "uništen svet u kojem smo živeli": "Ne postoji društvo, postoje samo pojedinci i njihove porodice".

Paradoks društva

"To je ono što svi mi živimo i to razaranje ideje društvenosti se dosta dobro vidi u ovoj predstavi", rekao je umetnički direktor JDP-a.

Jelčić kaže da je cela ideja neoliberalizma donela mnogo lošeg i da se ona u zemljama regiona pretvorila u pljačku.

"Reč je o tome da se pojedinac lažno stavlja u središte zbivanja, daju mu se prava i sloboda, a zapravo se radi na tome da se pojedinac uništi. To je paradoks u kome mi živimo danas i što je Fasbinder naslutio 1969. sa samo 25 godina, kada je snimao film", rekao je on.

Hrvatski reditelj smatra da je to novi neprijatelj, teško vidljiv, a sveprisutan.

Dramarturg je Nataša Govedarica, scenograf Aleksandar Denić, a kostimograf Maja Mirković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pojedinac pod pritiskom neoliberalizma

Izvor: SEEcult.org, 18.Jun.2018

Predstava “Zašto je poludeo gospodin R?”, prema motivima istoimenog filma Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Flengera o pritisku neoliberalnog sistema na pojedinca, biće premijerno izvedena 20. juna u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u režiji Bobe Jelčića iz Zagreba, koji navodi da ne voli...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.