Predavanje Kada boja ponovo dodirne sliku u Galeriji Matice srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2021, 05:37

Predavanje "Kada boja ponovo dodirne sliku" u Galeriji Matice srpske

U okviru Konzervatorsko-restauratorskog ateljea Galerije Matice srpske, duže od šest decenija, posvećeno se vode poslovi zaštite i brige o umetničkim predmetima iz Galerijske kolekcije.

S obzirom na to da ovi procesi često ostaju nevidljivi očima javnosti i sakriveni iza prezentacije umetničkih dela, danas u 19.00 sati biće održano predavanje "Kada boja ponovo dodirne sliku" konzervatorke-restauratorke GMS mr Marijete Sidovski koje govori o tome kako posmatrati umetničko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << delo iz konzervatorsko-restauratorskog ugla.

Svako umetničko delo ili artefakt ima svoje jedinstvo likovne forme, čije narušavanje može dovesti i do narušenog kontinuiteta čitanja umetničkog dela.

Da li umetničko delo kome je jedinstvo likovne forme narušeno uopšte treba integrirati ili retuširati i do koje mere, je intrigantna tema o kojoj se kroz istoriju do danas vode polemike.

Posmatrajući umetnička dela iz Stalne postavke Galerije Matice srpske i uz kratke priče o retušu posetioci imaju priliku da promislite o ovim večitim pitanjima konzervatorske struke, kao i da saznate više o njihovim tragovima i manifestacijama na umetničkim delima, napominju iz ove institucije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.