Poznati na otvaranju prvog muzeja viskija u regionu uživali u ukusu eksponata! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022, 13:15

Poznati na otvaranju prvog muzeja viskija u regionu uživali u ukusu eksponata! (FOTO)

Od 8. jula svaki posetilac imaće mogućnost da u okviru organizovanih tura proba dva ukusa viskija, uz različite čulne senzacije tokom probe.

Beograd je postao prestonica viskija, bar na nekoliko meseci! Kako? Tako što je dobio svoj prvi Muzej viskija & bar na Dorćolu, u ulici Kneginje Ljubice 21.

Na otvaranju muzeja 07. jula 2022. godine bili su i brojni ljubitelji i poznavaoci viskija, poznate ličnosti Dejan Cukuć, Marko i Milica Kon, Branislav Tomašević, Marina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ćosić, Aleksandar Srećković-Kubura, mnogobrojni blogeri i mediji koji su uživali u letnjem ambijentu preuređene kuće iz davne 1888. godine u dobrim zvucima beogradskog benda Girls, Boys and Toys.

Cena ulaznice je 500 dinara, a posetioci mogu da budu samo punoletna lica. Ulaznice se kupuju u shop-u koji ima i ekskluzivnu ponudu majica, dukseva i drugih poklona. Radno vreme muzeja i shopa je od 12 do 20h, s tim da ture počinju na svakih sat vremena od 13h.

Po prvi put van Irske, posetioci ovog nesvakidašnjeg muzeja imaju priliku da dožive deo ture iz čuvene destilerije u dablinskom Bow Streetu koja je jedna od najpoznatijih u svetu. Kroz neponovljivu turu stručni vodiči predstavljaju istoriju viskija od Mesopotamije do današnjih dana, kao i proces proizvodnje viskija, a prema tradiciji čuvene irske destilerije. U okviru muzeja nalazi se i 3D model tri bakarna kazana (potstila) koji zajedno predstavljaju jedinstveni proces trostruke destilacije, po kome je irski viski poznat širom sveta.

Pored posete muzeju posetioci će u posebno dizajniranom muzejskom Baru moći da probaju 25 različitih vrsta viskija koji će se služiti na pravi način za puno uživanje u čašici od 0,05l. Za sve one koji do sada nisu probali koktele od viskija sada imaju mogućnost da to urade u bašti ili lounge delu bara koji radi do ponoći i vikendom do 01h.

Muzej viskija poziva sve punoletne goste iz cele zemlje da prošire krug svojih znanja i prijateljstava u narednih pet meseci, jer je otvoren samo do 1. decembra. U ovom periodu biće organizovani nastupi DJ-eva kao i žive svirke, koktel večeri, radionice irskog plesa, kao i specijalne noćne ture sa celebrity vodičima…

Reč viski potiče od starog irskog izraza „Uisce beatha” što znači „voda života”. Predstavlja kategoriju žestokih alkoholnih pića, koja nastaju destilacijom žitarica i čuvaju se u buradima ili bačvama napravljenim od hrastovog drveta. Najčešće se pravi od ječma, raži, ovsa, kukuruza, pšenice, a najpopularniji viski potiče iz Irske, Škotske i Sjedinjenih Američkih Država.

Irski viski je pitak i mek i odležava u hrastovom buretu minimum tri godine, a četiri od pet glavnih marki irskog viskija proizvodi se u Jameson destileriji Midlton. Originalni Irski viski se destiluje u tri kazana (tzv. potstila) i nema karakterističnu aromu. Američki viski u buradima starim značajno kraće i sadrži 51% kukuruza. Poslednjih decenija viski se vraća na puteve stare slave širom sveta, zahvaljujući standardizaciji proizvodnje, ali i inoviranju tradicionalne tehnologije kao što rade u Japanu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.