Povučen još jedan kineski film sa Berlinskog filmskog festivala

Izvor: B92, 12.Feb.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povučen još jedan kineski film sa Berlinskog filmskog festivala

Novi film kineskog reditelja Žanga Jimoa "One second", koji se događa za vreme Kulturne revolucije, povučen je iz takmičarskog programa Berlinskog međunarodnog filmskog festivala, javili su organizatori.

"Zbog tehničkih teškoća u postprodukciji film Sekunda (One second) Žang Jimoa ne može, nažalost, da bude prikazan 15. februara u takmičarskom programu Berlinala", naveli su organizatori u saopštenju i dodali da će broj filmova u zvaničnoj konkurenciji sada biti smanjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 17 na 16.

U datom terminu biće prikazan neki od ranijih filmova kineskog reditelja.

Žang Jimou dobitnik je Zlatnog medveda u Berlinu 1988. za film "Crvena kukuruzna polja", a poznat je i po filmovima "Džu Du", "Kuća letećih bodeža", "Žena, pištolj bakalnica" i "Heroj".

Drugi kineski filim u paralelnoj selekciji "Generacija" (Generation) "Bolji dani" (Better Days) Dereka Kvok-Čeunga Tsanga, o teškoćama mladih u zemlji povučen je prošle nedelje. Festival je objavio da su četiri planirane projekcije morale da budu otkazane.

Ovo nisu prvi kineski filmovi koji su u poslednjem trenutku skidani sa filmskih festivala, navodi agencija Frans pres. U 2017. godini kineski film "Have a nice day" Lijua Džijana, koji je bio u konkurenciji na Berlinalu, povučen je sa festivala animiranog filma u Ansiju nekoliko meseci kasnije jer nije dobijena dozvola kineskih vlasti da izađe iz zemlje.

Kina je 2016. usvojila zakon o filmu kojim se zabranjuju sadržaji ocenjeni kao štetni za dostojanstvo, čast i interese zemlje, navodi agencija Frans pres.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.