Potraga za duhovnim u svetu tehnološkog buma

Izvor: Danas, 11.Feb.2016, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za duhovnim u svetu tehnološkog buma

Beograd - U Klubu-knjižari Službenog glasnika u Beogradu ovaj izdavač juče je predstavio knjigu eseja "Nova duhovnost i scijentizam u 21. veku" Miše Vasića, autora analitičkih tekstova o globalnoj kulturi i medijima u naučno-kulturološkom časopisu Kroz prostor-vreme. O knjizi koja ukazuje na neophodnost uspostavljanja danas gotovo nepostojećeg balansa između duhovnosti i eksplozije tehnološkog, naučnog napretka govorili su: Aleksandar Žikić, Milovan Stanković, Petar Arbutina i >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sam autor.

- Živimo u svetu za koji se drži da nema vladajuću paradigmu, čak ni ujedinjujući faktor za čovečanstvo. Mislim da to nije tačno i da svetom vladaju fascinacija dostignućima nove tehnologije i konzumerizam, iz čega dolazi mračna kastinska podela čovečanstva. Koreni tehnološko-naučne fascinacije potiču iz postsrednjovekovne misli Fransisa Bejkona i još dublje - iz drevnih znanja.Bejkon je u svojoj knjizi "Nova Atlantida" spojio duhovnost, ljubav, dobrotu i nauku. Problem je što se sada nauka odvojila od svoje druge komponente, zbog čega ovo doba vapije za ljubavlju, dobrotom i solidarnošću. Ova knjiga se bavi spajanjem globalnih i duhovnih fenomena koji se tiču fenomena nauke - objasnio je Miša Vasić.

Vasićeva poruka je da je "i u ovo vreme bez morala i paradigme optimizam moguć - pravilnom upotrebom nauke i njenim spojem sa duhovnim".

Milovan Stanković u "Novoj duhovnosti i scijentizmu u 21. veku" vidi nastavak Vasićevih misaonih eseja iz njegove prethodne knjige "Globalno društvo i evolucija svesti", uz ocenu da je reč o "svojevrsnom duhovnom i misaonom lavirintu, koji čitaoca tera da odisejevski luta, znajući da će se cilj pojaviti".

- Vasićeva knjiga obrađuje deset tema, koje se na prvi pogled bave različitim pitanjima, iako sve imaju zajednički imenitelj - aktivnu komponentu volje pojedinca da bude usklađen, u vibratornoj inteferenciji sa energijama i milošću samog Tvorca. Ovi tekstovi su amalgam autorovih poznavanja različitih disciplina: psihologije, ezoterije, duhovnih spisa, književnosti i modernih naučnih i tehnoloških dostignuća, čiji je cilj primena u razvoju čoveka i same svesti - naglasio je Stanković, autor predgovora nove Vasićeve knjige.

Prema ocenama muzičkog kritičara Aleksandra Žikića i urednika u Službenom glasniku Petra Arbutine, "Nova duhovnost i scijentizam u 21. veku" predstavlja "retku pojavu na društvenoj panorami Srbije" i spada u "najređa izdanja na srpskom tržištu, jer razume smisao "razgovora" autora i čitaoca koji preko saradnje mišljenja dolaze do korisne istine".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.