Potpis petogodišnjeg Kneza Mihaila u Adligatu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2018, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpis petogodišnjeg Kneza Mihaila u Adligatu!

Prva srpska knjiga o policiji!

U Adligatu je pronađena dvesta godina stara knjiga o policiji na kojoj je knez Mihailo Obrenović sa unutrašnje strane prednje korice ostavio svoj potpis i belešku: 12. novembra 1828. godine u Požarevcu. Ova beleška je dokaz da je napredni sin kneza Miloša i kneginje Ljubice umeo da piše već u petoj godini života.

Knjiga na kojoj se potpisao je, verovatno, prva srpska knjiga o policiji, štampana 1813. godine, svega dve godine po >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osnivanju Ministarstva unutrašnjih dela (1811), na čelu sa Jakovom Nenadovićem, prvim ministrom.

Udruženje Adligat (Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja) poseduje čitavu zbirku za policiju značajnih knjiga i predmeta i poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova na saradnju posebno ako se ostvari plan o kojem je nedavno govorio ministar Nebojša Stefanović i uskoro osnuje muzej policije.

Naslov knjige je "Policija po izloženiju g. Sonenfelsa" a prevod na srpski je učinio "zakleti advokat Simeon Petrović" iz Temišvara. Štampana je u Budimu, na narodnom srpskom jeziku tog vremena, a prevodilac u predgovoru, godinu dana pre Vukova "Posmenice serbskoga jezika po govoru prostoga narodu napisane" jasno staje u odbranu korišćenja narodnog jezika u literaturi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.