Poseta Katrin Fodri na Nova festivalu u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2020, 16:44

Poseta Katrin Fodri na Nova festivalu u Pančevu

Saradnja Francuske i Srbije na polju stripa u fokusu je šestog izdanja Nova festivala koji se održava u Pančevu, a ovu smotru devete umetnosti je posetila i Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, javili su organizatori.

"Izložba Nova festivala je veoma važna za mene da bih razumela vezu između francuskog i srpskog stripa, jer je jako značajno da imamo viziju o tome šta šta je dosad urađeno na tom polju", rekla je Fodri prilikom posete u petak. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ona je izjavila da završetak prve godine Nova festivala i Umetničke strip rezidencije između Francuske i Srbije su nešto na čemu će nastaviti da rade, a prve dve rezidentkinje bi mogle da budu ambasadorke ovog programa u Francuskoj i Srbiji.

"Zahvaljujem se celom timu Nova festivala i umetnicima jer bez njih ne bismo bili ovde", zaključila je ataše za kulturu Francuskog istituta, koje je nedavno bila aktivna i u saradnji sa Festivalom autorskog filma u Beogradu, na programu "Randevu", petim filmskim susretima Srbije i Francuske.

Dva izložbena segmenta Nova festivala posvećena su programu Ukrštenih rezidencija, a jedan obuhvata po deset radova prvih rezidentkinja, Alize de Pen i Dragane Radanović, kojim je predstavljen njihov stvaralački opus.

Drugi segment - celina obuhvata radove užeg kruga kandidata sa konkursa za prvi program Ukrštenih strip rezidencija.

Gošća Pančeva, de Pen, rekla je da je Francuski institut u Srbiji inicijativom za ovaj program učinio zaista pravu stvar za mlade strip autore.

"Ovo iskustvo je veoma dragoceno, jer drugačije ne možete da vidite količinu posla koju možete postići tokom rezidencijalnog boravka, posebno autori poput mene, koji treba da urade dve strip knjige za godinu dana", objasnila je strip umetnica.

Dragana Radanović je dobila priliku da gostuje u Angulemu u Francuskoj gde je dva meseca radila na svom projektu i kaže da Francuska ima najorganizovaniju strip scenu u Evropi, možda čak i u svetu.

Ovogodišnja festivalska tema inspirisana je prvim Sporazumom o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija, koji je potpisan prilikom posete predsednika Republike Francuske Emanula Makrona 2019. godine.

Festival će trajati do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u organizaciji Agencije KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.