Pokajanju BAFTA za najboji film

Izvor: B92, 11.Feb.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokajanju BAFTA za najboji film

Britanska ratna drama "Pokajanje" osvojila je 10. februara nagradu za najbolji film na dodeli BAFTA priznanja, britanskog ekvivalenta Oskarima.

Kako su mnogi, pre glamurozne ceremonije održane u Londonu predviđali, nagradu za najboljeg glumca osvojio je Danijel Dej Luis za ulogu u filmu "Biće krvi".

U kategoriji za najbolju glumicu nagradu je osvojila Francuskinja Marion Kotijar za "Život u ružičastom", što je mnoge medije u Britaniji iznenadilo, pošto je njihova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << favoritkinja bila Džuli Kristi.

Nagrada za najbolju glumicu u sporednoj ulozi otišla je u ruke Tilde Svinton za rolu koju je ostvarila u "Majklu Klejtonu", a kao najbolji glumac u sporednoj ulozi nagrađen je Havijer Bardem za ulogu ubice psihopate u "Nema zemlje za starce".

BAFTA nagrada za najboljeg reditelja dodeljena je braći Koen za "Nema zemlje za starce".

Pre dodele nagrada Britanske filmske akademije, kao apsolutni favorit važilo je ostvarenje "Pokajanje" koje je imalo čak 14 nominacija. Međutim, ova ratna romansa sa Kirom Najtli i Džemsom Mekavojem u glavnim ulogama, osvojila je samo 2 priznanja i to za najbolji film i najbolju scenografiju.

"Život u ružičastom" nagrađen je za najbolju muziku, kostim i šminku.

Nagrade za scenario dodeljene su Ronaldu Harvudu za "Ronilačko zvono i leptir" i scenaristkinji Dijablo Kodi za američku komediju "Džuno".

Nemačka drama "Životi drugih", prošlogodišnji dobitnik Oskara za najbolji strani film, osvojila je nagradu za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja.

"Ovo je Engleska", poluautobiografski film o skinhedsima, nagrađen je za najbolji britanski film.

"Orange" nagrada za zvezdu u usponu, koja se dodeljuje na osnovu glasova publike, uručena je Šiji Lebufu (Transformersi).

Počasno članstvo u Britanskoj filmskoj akademiji dodeljeno je Entoniju Hopkinsu, a nagrada za izvanredan doprinos britanskom filmu Beriju Vilkinsonu.

Događaju u Kraljevskoj operi u Londonu prisustvovale su brojne filmske zvezde. Domaćin programa bio je Džonatan Ros, a nagrade su, između ostalih, uručivali Silvester Stalone, Kuba Guding mlađi, Džef Goldblum, Tandi Njuton, ser Ian Mekelen i Kevin Spejsi.

Dodela nagrada BAFTA ove godine dobila je na značaju zbog neizvesnosti oko održavanja dodele nagrada Američke filmske akademije koja je zakazana za 24. februar. Kako prenose medijske kuće, štrajk Udruženja pisaca i scenarista trebalo bi da bude okončan početkom predstojeće nedelje, što znači da bi ceremonija Oskara mogla da bude održana u punom sjaju, u predviđenom terminu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.