Poetske večeri Matije Bećkovića ispunjene do poslednjeg mesta – u čemu je tajna

Izvor: RTS, 15.Dec.2019, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poetske večeri Matije Bećkovića ispunjene do poslednjeg mesta – u čemu je tajna

U Zadužbini Ilije Kolarca održano je veče poezije u čast akademika Matije Bećkovića koji je nedavno proslavio 80. rođendan. U zbirkama "100 mojih portreta" i "Mojih 80" u izdanju "Novosti", čitali su njegove pesme o drugima, a sada je publika imala priliku i da čuje šta drugi kažu o njemu.
Vođen motom da je čovek ono što pamti, Matija Bećković je napisao dve zbirke lirskih memoara kako bi sačuvao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najupečatljivije momente koje je proveo sa prijateljima, članovima porodice, i drugim ljudima koje je sretao tokom života.

Na ovaj način hteo je da im se oduži, a i da dokaže ono što stoji u samom naslovu ove poetske večeri – "Ja – to jesu drugi".
"Neki od najvažnijih ljudi našeg vremena bili su ne samo moji savremenici nego i moji prijatelji i njihova usmena zaostavština bilo bi šteta da ne postane pismena", rekao je Matija Bećković. 
Poetske večeri i promocije knjiga Matije Bećkovića ispunjene su do poslednjeg mesta. On je poeziju vratio narodu i to je ono što je najlepše u njegovom stvaralaštvu, kaže pesnik Dragan Jovanović Danilov.
"Danas je nemoguće u poeziji napraviti veliki mitos, neki veliki ep, ali Matija je uspeo da u svojoj poeziji spoji i izmiri dve stvari koje vrlo teško idu jedna s drugom – duge narativne pesme s jedne strane i s druge strane kratke prelepe lirske pesme, naročito njegove ljubavne pesme, koje su previše lepe za ovaj svet", rekao je pesnik Dragan Jovanović Danilov. 
Prikazan je i kratak film u kom su o Matiji Bećkoviću govorili neki od njegovih prijatelja i saradnika.
Akademik kaže da ima još onih čije portrete želi da naslika stihovima, pa je tako najavljena još jedna zbirka, koju očekujemo sledeće godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.