Počinju Vukovi dani u Beogradu – podržite različitost

Izvor: RTS, 26.Sep.2019, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju Vukovi dani u Beogradu – podržite različitost

U Beogradu počinje manifestacija Vukovi dani. U čast Vuka Stefanovića Karadžića, organizuje je Udruženje samohranih roditelja dece sa invaliditetom "Plava školjka".
Vukovi dani počinju u Ustanovi kulture Vuk Stefanović Karadžić u petak u podne. Okupiće se oni koji se bave njegovim likom i delom, a među njima su pisci, udruženja osoba sa invaliditetom, srednje i osnovne škole, škole sa njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imenom, fakulteti i mnogi drugi. Organizator i predsednica Udruženja "Plava školjka" Nadica Blažić govorila je u intervjuu za RTS kakav je program i šta nas očekuje u naredna tri dana.

– Sutra ćemo da budemo ovde i da pričamo o liku i delu Vuka Karadžića, svako na svoj način, iz svog ugla kako posmatra i kako bi želeo da predstavi svoju školu ili udruženje. Ono što je isto jako važno, po prvi put naša prva zajednička knjiga gde su deca utkala svoju kreativnost i rad, a gde smo na osnovu pesama koje nam je poklonio gospodin Maticki pokazali da mi to želimo, hoćemo i možemo, i da ćemo sutra svakog mališana obradovati knjigom.
Onda ćemo se u subotu družiti u Vukovom parku, gde ćemo pokazati isto lepotu različitosti i kreativnost i pokazati da lik i delo Vuka Karadžića živi i dan danas i da smo na Vukovom putu, a u nedelju ćemo u osnovnoj školi u Ripnju, gde se imenom Vuka Karadžića zove škola, pored kreativnih radionica imati i stručno usavršavanje, a sve iz jednog razloga, da pokažemo da je i Vuk kao osoba sa stečenim telesnim invaliditetom i bolom, gubitkom svoje rođene dece, ostao na tome da radi i pomaže svom narodu kroz književni rad i kroz mnoge druge aspekte. A mi želimo da pokažemo da je kultura za sve, da se deca i mladi sa invaliditetom gledaju kroz njihove potencijale, a ne kroz njihove zdravstvene probleme.
Drugog dana – u subotu u parku kod Vukovog spomenika, šta će se događati? Manifestacija ima i humanitarni karakter?
– Pozivamo sve vaše gledaoce da dođu i da podrže sva tri dana na način na koji mogu, da li će aplauzom da nagarde naše javno nastupanje na velikoj sceni ili će doći u park da podrže kreativnost ili će kupiti nešto od unikatnih kreativnih radova i pomoći ne samo Plavoj školjci nego i drugim učesnicima na dešavanju. Dobrote je više samo ako je delimo, ako otkupe nešto od onoga što smo napravili pomoći će kvalitetnijem i boljem radu, bićemo vidljiviji i možda ćemo zainteresovati nekog da nam pomaže i ubuduće.
Koga pozivate i da li je ulaz besplatan?
– Ulaz je besplatan sva tri dana zahvaljujući dobroti svih onih koji učestvuju, a svako je dobrodošao ko želi da podrži različitost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.