Počeo četvrti Pozorišni Kustendorf

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2019, 06:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo četvrti Pozorišni Kustendorf

Četvrti "Pozorišni Kustendorf“, pod sloganom "Društvo spektakla“, počeo je danas u Drvengradu.

Za nagradu "Zlatni list“ takmiče se Akademija umetnosti u Novom Sadu sa predstavom "Kiseonik“ Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa (Poljska) sa komadom "Cena života“ Martine Majok, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja (Rusija) sa predstavom "Čehov.nekst“ (Čehov.next) i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda sa komadom "Džordž Kaplan“ Frederika Zontaga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Selektor programa reditelj Milan Nešković nije siguran da li su prvo razmišljali o temi festivala ili selekciji i da su se jednostavno uklopili, jer je to tema koju je zapazio u pozorištima i u studentskim predstavama od Rusije do Srbije.

On skreće pažnju da zbog delovanja masovnih medija i sve češćeg ataka društvenih mreža, spektakl predstavlja vladajući oblik života.

"Što se mene tiče društvene mreže izumiru, odlazim sa svih, jer ne mogu više da podržavam društvo spektakla i društvo informacija. Pojedinac ne može više da izdrži u svetu u kome nema empatije“, rekao je Nešković Tanjugu.

Primećuje da studenti i mladi pozorišni stvaraoci sa ozbiljnim kritičkim osvrtom tretiraju taj problem.

"Oni se pametno i angažovano hvataju u koštac sa najaktuelnijim problemima koji ih tište i društvo uopšte. Oni to osećaju i ponekad me čak sramota kada gledam te predstave i vidim žar koji ja nisam imao na fakultetu. Ne znam da li je to do društva, do mene ili do fakulteta, ali mislim da je sve u pitanju“, rekao je Nešković.

Festival će tokom dva dana pokušati da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu u kojoj je spektakl u osnovi svega.

"Mislim da je pozorište jedan od bastiona naše kuture. Pozorišta su nam puna, naše predstave mogu da se takmiče bar-a-bar sa najvećim svetskim produkcijama, što ne možemo da kažemo ni za jednu drugu umetnost trenutno u ovom društvu. S obzirom kakvo nam je društvo, pozorište nam je super“, smatra Nešković.

O dobitnicima "Zlatnog lista“ u četiri kategorije - najbolja predstava, najbolja režija, najbolja glumica i najbolji glumac, odlučivaće glumica Jovana Stoiljković, dramaturg Jelena Mijović i reditelj Veljko Mićunović.

U okviru revijalnog programa gostuju renomirana srpska pozorišta, Jugoslovensko dramsko pozorište sa nagrađivanom predstavom "Zašto je poludeo gospodin R.“, i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom "Moje dete“, a reditelj i osnivač "Pozorišnog Kustendorfa“ Emir Kusturica moderiraće debatu sa istaknutim umetnicima na ovogodišnju temu "Pozorište u društvu spektakla“.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.