Počeo 23. Međunarodni video festival Videomedeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2019, 06:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo 23. Međunarodni video festival "Videomedeja"

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju 23. Međunarodnog video festivala "Videomedeja“ koji će trajati do 12. oktobra. Festival se održava na tri lokacije i to u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u Malom likovnom salonu i Kafe - galeriji "Izba“, a svi sadržaji su besplatni za posetioce. Festival organizuje Udruženje za video umetnost "Videomedeja“, a ovogodišnji pokrovitelji festivala su Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Svečano otvaranje Festivala zakazano je za danas u Kino Sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine sa početkom od 20 časova. Festival će otvoriti direktorica Udruženja za video umetnost Videomedeja, Ivana Sremčević Matijevići član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

"Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da vas pozdravim na otvaranju Međunarodnog video festivala "Videomedeja“, koji se u Novom Sadu održava 23. put. Ako neki kulturni program traje, opstaje i razvija se skoro četvrt veka onda možemo da budemo sigurni da on poseduje kvalitet i zato "Videomedeja“, sa pravom važi za manifestaciju od izuzetnog značaja za Grad. Savremena video umetnost je veoma dinamična i atraktivna umetnička forma koja izaziva veliko interesovanje i zato smo ponosni na ovaj Festival koji nam pruža uvid u mogućnost primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi. Pored toga, "Videomedeja“ predstavlja priliku za edukaciju studenata i svih onih koji su zainteresovani za ovu umetničku formu, kao i za i afirmaciju i povezivanje mladih umetnika. Ovaj renomirani festival audio-vizuelne umetnosti iz godine u godinu privlači sve više umetnika iz svih krajeva sveta koji svojim različitim umetničkim vizijama i dometima doprinose formiranju neke vrste nezavisne scene koja je veoma značajna za publiku koja prati kulturnu scenu", rekao je Dalibor Rožić.

Ovogodišnji takmičarski program sastoji se od tri selekcije - "Projekcije“, "Medijske instalacije“ i "Lunartis“. Muzej savremene umetnosti Vojvodine biće domaćin umetničkim radovima iz takmičarske selekcije "Projekcije“. Medijske instalacije i interaktivni projekti će tokom sva tri dana biti postavljeni u Malom likovnom salonu. U Kafe-galeriji "Izba“ posetioci će moći da vide studentske filmove iz takmičarske kategorije "Lunartis“ koji su stigli iz prestižnih filmskih akademija širom sveta, radove domaćih autora iz selekcije "Made in Serbia“, kao i VR (Virtuelna stvarnost) umetničke radove svetski poznatih autora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.