Piter Lik - autor najskuplje fotografije na svetu

Izvor: B92, 14.Dec.2014, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piter Lik - autor najskuplje fotografije na svetu

Fotografija “Fantom” (Phantom) australijskog fotografa Petera Lika, prodata je protekle nedelje za 6.5 miliona dolara na aukciji u Las Vegasu, što je čini najskupljom fotografijom na svetu.

“Svrha svih mojih fotografija je u tome da zabeleže snagu prirode i prikažu je na način na koji inspiriše ljude da osete tu strast i povežu se sa fotografijom”, izjavio je Piter Lik povodom rekordne prodaje.

Na istoj aukciji, održanoj 9. decembra u Las >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vegasu, prodate su još dve Likove fotografije. “Iluzija” (Illusion) je dostigla cenu od 2.4 miliona dolara, dok su “Večna raspoloženja” (Eternal Moods) prodata za 1.1 milion, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Lik je tako postao vlasnik čak četiri fotografije među 20 najskupljih na svetu, s obzirom na to da se osim ove tri pomenute na listi najskupljih nalazi i njegova fotografija “Jedan” (One), ranije prodata za milion dolara.

“Fantom” i “Večna raspoloženja” su zapravo crno-bele verzije Likovih fotografija “Duh” (Ghost) i “Večna lepota” (Eternal Beaty).

“Određene strukture i konture koje se nalaze u prirodi savršeno dolaze do izražaja na crno-belim fotografijama”, objašnjava Lik. “Snaga kontriranja svetlosti i mraka za mene je bila iznenađenje, ali su tako nastale neke od najmoćnijih fotografija koje sam napravio.”

Fotografiju “Fantom” po ceni od 6.5 miliona dolara na aukciji je kupio Džošua Rot za anonimnog klijenta iz kompanije “Glaser Weil Fink Howard Avchen & Shapiro”. Rot je samo naveo da je kupac fotografije dugogodišnji obožavalac Likovog dela i da sa zadovoljstvom dodaje “Fantoma” velikoj kolekciji umetnina koje poseduje.

“Važno je istaći da prodaja ovih fotografija predstavlja prekretnicu u razvoju umetničke fotografije, kao i novi standard kada je vrednost dela Pitera Lika u pitanju”, kazao je Likov pravni zastupnik Mark G. Tratos.

Piter Lik je rođen u Australiji, gde je načinio prve fotografije kao amater, da bi 1984. prelaskom u SAD počeo da pravi prve korake kao profesionalni fotograf. Jedan od njegovih najpoznatijih projekata je “Duh Amerike” (Spirit of America), koji čini pedeset pejzaža snimljenih širom SAD.

Australijski institut za profesionalnu fotografiju (AIPP) nagradio ga je svojim najvišim priznanjem, kao i udruženje Profesionalnih fotografa Amerike (PPA) i Britanski institut za profesionalnu fotografiju (BIPP). Njegovi radovi nalaze se u brojnim muzejima širom sveta.

Nakon nedavne aukcije na kojoj je “Fantom” prodat za 6.5 miliona dolara, fotografija Andreasa Gurskog “Rajna II” (Rhein II) pala je na drugo mesto. Ona je 2011. godine prodata za 4.33 miliona dolara, dok je treća po redu najskuplja fotografija trenutno neimenovano delo Sindi Šerman iz 1981. godine (Untitled), koje je 2011. prodato za 3.89 miliona dolara.

A rekorder - fotografija "Fantom" - izgleda ovako:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovako izgleda najskuplja fotografija na svetu, vredna 6,5 miliona dolara

Izvor: Svet, 15.Dec.2014, 00:31

Fotografija “Fantom” (Phantom) australijskog fotografa Petera Lika, prodata je protekle nedelje za 6.5 miliona dolara na aukciji u Las Vegasu, što je čini najskupljom fotografijom na svetu.. “Svrha svih mojih fotografija je u tome da zabeleže snagu prirode i prikažu je na način na koji inspiriše...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.