Paskaljevićev film na Venecijanskom festivalu

Izvor: S media, 01.Sep.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paskaljevićev film na Venecijanskom festivalu

Na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, koji počinje sutra, Srbiju će predstavljati novo ostvarenje reditelja Gorana Paskaljevića "Medeni mesec".

Film srpsko-albanske produkcije, koji je delimično sniman i u južnoj Italiji, imaće svetsku premijeru 5. septembra, u okviru selekcije "Velikani filma", posle čega će ga videti i publika u Torontu.

Ovo je peti Paskaljevićev film na tom festivalu, a njegova ostvarenja bila su uvrštena i u programe kanske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i berlinske filmske smotre.

Autor je nedavno izjavio u intervju Tanjugu da je veoma srećan što će premijera biti baš u Veneciji.

Ovo je njegov četvrti film koji se prikazuje u selekciji "Velikani filma", što autor smatra dobrom šansom za prodaju u celom svetu.

Film je svojevrsni pionirski poduhvat, kao prva koprodukcija u istoriji kinematografije izmedju Albanije i Srbije, a Paskaljević je scenario uradio u saradnji sa albanskim scenaristom Gecom Permetijem.

"Medeni mesec" čine tri priče - albanska i srpska priča o dva mlada para koji žive u uslovima koji im nisu naklonjeni i žele da odu u zapadnu Evropu i treća priča koja ih zatiče pred vratima Evrope.

Mladi Albanci idu brodom u Italiju, sa urednim vizama, a srpski par ide po pozivu u Beč, preko Budimpešte. Kroz njihove sudbine autor govori o odnosu Evrope prema južnom Balkanu.

Film podržao Nacionalni filmski centar Albanije, koji je dodelio znatna sredstva, kao i naše Ministarstvo kulture.

Domaća premijera zakazana je za 24. novembar, u Centru "Sava", dok će distribucija biti skromna, sa samo dve-tri kopije.

Venecijanski medjunarodni filmski festival, 66. po redu, ove godine biće održan od 2. do 12 septembra, a u okviru osam selekcija biće prikazano oko 90 filmova iz 27 zemalja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.