Pančevo film festival od 5. do 9. septembra

Izvor: B92, 30.Avg.2018, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo film festival od 5. do 9. septembra

Pančevo film festival (PAFF) biće otvoren u sredu, 5. septembra u Dvorani Kulturnog centra u tom gradu, projekcijom dokumentarnog filma nagrađivanog srpskog reditelja Mladena Kovačevića "Četiri godine u 10 minuta", najavljeno je danas.

Na konferenciji za novinare u Filmskom centru Srbije rečeno je da će nakon tog filma nastupiti bend iz Beograda pod nazivom Bitipatibi. U dve bioskopske sale u Dvorani Apolo i Kulturnom centru Pančevo, gledaoci će u pet festivalskih dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 5. do 9. septembra, videti oko 50 filmskih ostvarenja iz celog sveta.

"Ideja je da ovaj festival bude mesto gde će se publici približiti nešto drugačije, gde će se čuti drugačiji filmski glasovi", rekao je jedan od osnivača PAFF-a Ognjen Glavonić.

Takmičarski program festivala sastoji se iz dva dela - programa dugometražnih filmova čiji se autori bore za nagrade "Svetionik" i "Rani radovi" i u kome se prikazuje selekcija kratkih filmova, koje će ocenjivati žiri sastavljen od 16 srednjoškolaca. Ovi filmovi, sem na festivalu u Pančevu, učestvuju i na festivalima "Dokufest" iz Prizrena i "Pravo ljudski" iz Sarajeva.

"Oko 70 odsto publike čine mladi, a najponosniji smo na to što svake godine mladi ljudi imaju priliku da prođu filmsku školu za vreme trajanja festivala", rekao je Glavonić.

U prvom takmičarskom programu "Svetionici" publika će imati priliku da pogleda 10 filmova, među kojima i "Sofija Antipolis" Virdžila Vernijea, "Doba klasike" Teda Fenta i "Letnjikovac" hrvatskog reditelja Damira Čučića, a o nagradi će odlučitivati međunarodni žiri u sastavu Valeri Masadijan, Izabel Džulijen i Veton Nurkolari, najavio je selektor festivala Marko Grba Sing.

Pored takmičarskog, najavljen je i revijalni program u kojem će biti prikazan presek festivalskih hitova iz prošle godine, poput "Bife željezara" Gorana Devića, najnagrađivaniji srpski dokumentarac "Druga strana svega" Mile Turajlić, "Ćembra" Jonasa Karpinjana, "Vojnici, priča iz Ferentarija" Ivane Mladenović i drugi.

Na početku svake festivalske večeri biće prikazan po jedan kratki animirani film. Festival zatvara ruski film "Dovlatov" reditelja Alekseja Germana, sa glumcem Milanom Marićem u glavnoj ulozi, a pre projekcije svečano će biti dodeljene nagrade.

Pančevo film festival okuplja grupu mladih filmskih radnika i reditelja, a organizuje ga istoimeno udruženja u saradnji sa Centrom za kulturu Pančevo i Domom omladine Pančevo, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i grada Pančeva. Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pančevo Film Festival od 5. septembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2018

Peti po redu Pančevo Film Festival biće otvoren u sredu 5. septembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dokumentarnog esej filma srpskog reditelja Mladena Kovačevića "4 godine u 10 minuta", saopštili su danas organizatori...Posle otvaranja, ispred Kulturnog centra Pančeva nastupiće...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.