Ovo je najčitanija knjiga 21. veka

Izvor: Vesti-online.com, 20.Mar.2019, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je najčitanija knjiga 21. veka

Iako se očekivalo da će u trećem milenijumu moderne tehnologije, telefoni i tableti potpuno preuzeti ulogu štampanih knjiga, to se ipak nije dogodilo.

Mladima se odavno zamera to što ne čitaju knjige, ponekad zaobilazeći i obaveznu školsku lektiru. Međutim u prilog tome da se kultura čitanja nije izgubila svedoči to da se prodaja knjiga širom sveta broji u milionima primeraka.

Klasici nikad ne izlaze iz mode, pa se tako u zavisnosti društvenih okolnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u određenom trenutku više prodaju i postaju popularni.

Na primer prethodne godine, Orvelova 1984 se od svog objavljivanja prodala u 30 miliona primeraka širom sveta. Sent Egziperijevi Mali Princ prodat je u 140 miliona primeraka i Servantesovog Don Kihota sa čak 500 miliona prodatih primeraka.

Ukoliko za izvor uzmemo statistiku najveće internet knjižare u svetu, Amazon, od početka 21. veka pa sve do 2018. godine među najčitanijim knjigama svakako će se naći svima poznati naslovi.

Ne iznenađuje to da serijal o Hari Poteru zauzima prvo mesto u svakoj godini kada je objavljen neki od nastavaka. Broj prodatih primeraka dostigao je broj od 225 miliona primeraka širom planete.

Upravo je priča o čarobnjaku i magiji privukla pažnju publike i doneprinela da se štampana reč ipak održi u vremenu tehnološkog razvoja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.