Ovo je film kojeg se Holivud najviše stidi

Izvor: B92, 08.Dec.2016, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je film kojeg se Holivud najviše stidi

Reč je o filmu koji je proglašen za film s najviše rasističkog u holivudskoj istoriji.

Pre nešto više od stotinu godina, 3. marta 1915. godine, u Njujorku je počelo prikazivanje filma s najviše rasističkog u holivudskoj istoriji.

“Rođenje jedne nacije” je trosatna drama koja prati dve bele porodice - jednu na severu i jednu na jugu Amerike - u periodu koji je prethodio Američkom građanskom ratu, tokom rata i u vreme obnove.

Imao je premijeru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Los Anđelesu 18. februara i bio je prvi dugometražni film koji je prikazan u Beloj kući. Premijera u njujorškom pozorištu Liberti je, međutim, bila više od predstave, s obzirom na to da su nastojanja režisera Dejvida Grifita da izazove veliki publicitet naišla na snažne proteste Nacionalnog udruženja za napredak obojenih (NAACP).

Prema rečima američkog istoričara Leona Litveka, film prikazuje Afroamerikance kao “nižu vrstu”, karakterističnu po “opakoj bestijalnosti” i “primitivnoj seksualnosti”. Valter Long (jedan od belaca koji u filmu glume crnce) pojavljuje se u ulozi Gusa, bivšeg radnika na plantaži, koji žudi za mladom i nevinom belkinjom Florom Kameron (Mae Marš).

Da ne bi bila silovana, ona izvršava samoubistvo. I tu na scenu stupa Kju kluks klan, koji dolazi da spasava bele Južnjakinje, konkretnije junakinju koju igra zvezda nemog filma Lilijan Giš.

Film u prvi plan ističe opasnost od crnačke vlasti. Afroamerikanci su prikazani kao državni zakonodavci, sudije, porotnici, glasači i naoružani vojnici koji nameću ravnopravnost. Prikazuje se kako bi izgledalo da su zakonodavci Južne Karoline tamnoputi - hodaju bosi, piju viski i jedu piletinu u parlamentu dok uvode zakon koji omogućava brakove između belaca i crnaca.

Holivud je priznao grešku 97 godina kasnije

Izražavajući zahvalnost za nagradu Oskar, koju je prošle godine dobio za pesmu “Glori” iz filma “Selma”, Džon Ledžend je upozorio “da je zakon o pravu glasa, za koji su se aktivisti za građanska prava borili 50 godina, ugrožen", ali i da su u filmu “Rođenje nacije” upravo crnci prikazani kao oni koji ugnjetavaju belce i teraju ih s ulica gradova.

Tek 97 godina kasnije Holivud je ispravio pogrešnu Grifitovu sliku o velikom republikanskom abolicionisti Tedosu Stivensu, koji je poslužio kao inspiracija za lik negativca Ostina Stounmana (igra ga Ralf Luis). Tomi Li Džouns je 2012. nominovan za Oskara za ulogu u filmu "Linkoln", u kojem igra ovog hrabrog kongresmena, koji se borio za emancipaciju i pravo glasa Afroamerikanaca i živeo s tamnoputom ženom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Film kojeg se Holivud najviše stidi (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Dec.2016, 12:34

Riječ je o filmu koji je proglašen za film s najviše rasističkog u holivudskoj istoriji...Prije nešto više od stotinu godina, 3. marta 1915. godine, u Njujorku je počelo prikazivanje filma s najviše rasističkog u holivudskoj istoriji...“Rođenje jedne nacije” je trosatna drama koja prati...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.