Ovacije i bravo za novu verziju Labudovog jezera FOTO

Izvor: B92, 03.Jun.2019, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovacije i "bravo" za novu verziju "Labudovog jezera" FOTO

Nova koreografska verzija baleta Petra Iljiča Čajkovskog "Labudovo jezero", prema Marijusu Petipu i Lavu Ivanovu, a u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, izvedena je premijerno sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U najnovijoj koreografskoj verziji u glavnim ulogama su Tatjana Tatić, koja igra belog i crnog labuda (Odetu i Odiliju), zatim Igor Pastor kao Princ Zigfrid, Iva Ignjatović u ulozi Kraljice, Mario Diliđente kao Lakrdijaš, Jovica Begojev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao Grof Rotbart i Miloš Marijan kao Beno, Goran Stanić kao Volfgang.

Tatić je na sceni bila uverljiva i graciozna poput velikih zvezda klasičnog baleta baš kao i Igor Pastor što je publika umela da nagradi povicima "bravo" u toku igranja i dugim ovacijama na kraju predstave.

Poseban utisak na beogradsku publika ostavio je i Mario Diliđente u ulozi Lakrdijaša savladavajući izuzetno teške koreografske zadatke sa lakoćom. Kostimi i scenografija italijanskog dizajnera Renata Balestre učinili su "Labudovo jezero" u Narodnom pozorištu vizuleno raskošnim.

Posle smrti kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog, novu verziju "Labudovog jezera" kreirali su Lav Ivanov i Marijus Petipa, u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu 1895. Čajkovski nije pretpostavljao da će njegov balet postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji.

U beogradskom Baletu, prva predstava "Labudovog jezera" odigrana je 1925. godine i od tada su u raznim verzijama ove predstave na sceni nastupali naši najpoznatiji baletski umetnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.