Otvoreno 15. Međunarodno bijenale umetnosti minijature

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2020, 17:36

Otvoreno 15. Međunarodno bijenale umetnosti minijature

Petnaesto međunarodno bijenale umetnosti minijature, jedna od najvećih i najobuhvatnijih svetskih izložbi malog formata, danas je otvoreno u Gornjem Milanovcu, a trajaće do 31. avgusta.

Direktor Kulturnog centra Dragan Arsić kazao je da je u odnosu na prethodne manifestacije, organizovane za Dan opštine Gornji Milanovac, kojima su tradicionalno i započinjale aprilske svečanosti, ovoga puta, zbog pandemije korona virusa, organizator je bio prinuđen da otvaranje Bijenala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomeri za jun, u vreme obeležavanja gradske slave (Silazak Svetog Duha na Apostole), a samu dodelu nagrada prilagodi preventivnim merama koje propisuje Ministarstvo zdravlja Srbije.

Ceremonija otvaranja Bijenala upriličena je na Platou ispred Moderne galerije Kulturnog centra.

Govoreći o koncepciji manifestacije i ovogodišnje postavke, žiriranju i pratećem izložbenom programu, Božidar Plazinić, predstavnik žirija i Selekcione komisije između ostalog je rekao da postavka obuhvata 689 radova koje potpisuju 423 autora iz 27 zemalja.

Izlagačke oblasti su: slikarstvo, grafika, skulptura, crtež, primenjena umetnosti, fotografija i intermedija, a prihvaćeni su samo originalni radovi, nastali u poslednje dve godine, ocenjeni kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa.

Spisak izlagača objavljen je na sajtu, a u okviru postavke je i selekcija radova 12 umetnika - učesnika Bijenala minijature iz grada Rusea u Bugarskoj.

Plazinić je naglasio da "umetnost minijature pokazuje da se na malom prostoru, osmišljenim potezima i kvalitetnim idejama može napraviti veliko delo.“

Manifestaciju je otvorila Jadranka Dostanić, zamenik predsednika opštine Gornji Milanovac i predsednik Organizacionog odbora Bijenala.

„Ovo je dan u kome naš grad postaje bogatiji za još jednu veliku svetsku manifestaciju, petnaestu po redu. Dvadeset sedam zemalja sveta ove godine grade sa nama još jednu zajedničku priču ispričanu na oko sedam stotina umetničkih dela u svim mogućim, postojećim oblastima vizuelnog stvaralaštva“, kazala je između ostalog Dostanićeva.

Gran Pri 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature pripao je Zoranu Bogdanoviću (Australija) za skulpture "Daily samples/Sunset“ i "Daily samples/Sunny Day“, prva nagrada za slikarstvo Nikolaju Buzovu (Bugarska) "Heksafleksagon VI, Heksafleksagon VII“, a za grafiku Joani Papadimitriju (Ujedinjeno Kraljevstvo) "Pogled, Isceljenje“.

Prva nagrada za skulpturu pripala je Dragani Kojić (Srbija) za „Izdizanje 1, Izdizanje 2“, dok je za crtež otišla u ruke Branku Rakoviću (Srbija) za „Čista duša / Anima, Priroda / Nature“.

Prva nagrada za primenjenu umetnost dodeljena je Rastku Ćiriću (Srbija) za "Light for life“, a za fotografiju dobitnik je Tanasis Raptis (Grčka) "Akt 1, Akt 2“.

Laureat nagrade za intermediju je Milica Janković (Crna Gora) za "Promišed land, Presence in white“.

Nagrade Bijenale su Gran u iznosu od 1.500 evra i sedam ravnopravnih nagrada po 500 evra u svakoj izložbenoj kategoriji.

Nagrađeni radovi ulaze u Zbirku Bijenala (novčana nagrada podrazumeva otkup rada).

Pohvale su dobile Irena Kuzmanović (slikarstvo), Jelena Sredanović (grafika), Mladen Marinkov (skulptura), Sandra Nikač (crtež), Sanja Dević (primenjena umetnost), Dubravka Lazić (fotografija) i Slobodanka Milošević (intermedija).

Prateći program 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature je stvaralaštvo Marka Vukše, dobitnika Gran-prija na 14. Bijenalu i slikarski opus i minijature Radislava Ratka Vučinića, jedinog učesnika svih dosadašnjih Bijenala.

Posetioci izložbe moraju koristiti sredstva i opremu za ličnu zaštitu (maske), a maksimalan broj u Modernoj galeriji je 15 osoba, dok je u Galeriji Doma kulture 30.

Obavezno rastojanje između posetilaca - 2 metra.

Pokrovitelji manifestacije su opština Gornji Milanovac i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.