Otvorena izložba Srpski kraljevski portreti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2019, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Srpski kraljevski portreti"

Izložbu "Srpski kraljevski portreti", večeras je u Domu Jevrema Grujića otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Na izložbi, čiji su autori Alek Conić, Ružica Opačić i Lazar Šećerović, prikazani su najlepši portreti članova slavnih dinastija Karađorđević i Obrenović, prvi put ujedinjenih u umetnosti.

Posetioci su u prilici da uživaju u remek delima slikarstva koja dolaze iz najvećih muzeja i galerija širom Srbije: Narodnog muzeja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Istorijskog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja iz Pančeva, Galerije Milene Pavlović Barili i Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Ministar Vukosavljević je istakao Dom Jevrema Grujića sprovodi izuzetnu kulturnu politiku kroz važne i zanimljive događaje, među kojima je i izložba "Srpski kraljevski portreti".

"Izložba je duboka i slojevita. U tehničkom smislu ona je rezultat sinergije sedam ustanova kulture koje se prostiru na teritoriji čitave Srbije. Reč je o veoma važnom poduhvatu u tehničkom smislu" kazao je Vukosavljević i naveo da artefakti koji čine izložbu govore o uzburkanoj istoriji našeg naroda.

"To su portreti dveju dinastija. Kroz krvavu borbu našeg naroda za slobodu stvorene su te dve dinastije", kazao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, portreti koji čine postavku izložbe nisu u drugom planu u odnosu na dela velikih umetnika portretista Evrope 19. veka.

"Sa zidova ovog doma posmatra nas i politička istorija Srbije, ali i istorija umetnosti naše zemlje, a naročito istorija slikarstva", kazao je Vukosavljević.

Članove kraljevskih porodica portretisali su naši najslavniji slikari, pa su se na izložbi našla dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Uroša Kneževića, Vlaha Bukovca, Steve Todorovića i mnogih drugih.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kazao je da sada na jednom mestu možemo videti portrete slavnih dinastija Obrenovića i Karađorđevića u divnom Domu Jevrema Grujića.

"Iako često suprotstavljene u zahtevnim istorijskim okolnostima, obe dinastije su od Srbije načinile ponosnu zemlju i otvorivši je prema istoku i zapadu, novim idejama i savremenoj umetnosti. Večeras su istorija, umetnost i tradicija na jednom mestu", kazao je Radojičić i dodao da ovom izložbom šaljemo poruku da u istoriji ima mesta za sve.

Posetioci su u prilici da vide i karikature članova kraljevske porodice koje je radila slavna Milena Pavlović Barili, u vreme kada je sa svojom majkom živela na dvoru kralja Aleksandra, ali i dela savremenog umetnika prof. Aleksandra Leke Mladenovića, koji predstavlja članove dinastije Obrenovića u pank stilu.

Dragulj ove izložbe svakako će biti jedna od najlepših slika u istoriji srpskog slikarstva, portret kraljice Natalije Obrenović, Steve Todorovića - poznatiji kao srpska "Mona Liza".

Pored portreta, na izložbi su izloženi i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi.

Postavkom izložbe "Srpski kraljevski portreti", Dom Jevrema Grujića obeležava pet godina od otvaranja ove istorijske kuće i spomenika kulture od visokog značaja za javnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.