Otvorena izložba Magija češkog stakla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Magija češkog stakla"

BEOGRAD - Ministar kulture Nebojša Bradić otvorio je večeras u Beogradu reprezentativnu izložbu "Magija češkog stakla" na kojoj su predstavljeni radovi istaknutih umetnika u oblasti dizajna stakla iz te zemlje.

Otvarajući izložbu u galeriji "Progres", ministar Bradić je podsetio da su mnoga češka mesta, poput Kamenički Šenov, još u 13. veku bila poznata po pravljenju stakla za različite namene, pa čak i za popločavanje ulica.

Danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je češko staklo deo evropskog, kao i svetskog kulturnog nasleđa.

Bradić je izložbu ocenio i kao još jedan primer dobrih odnosa Srbije i Češke Republike, koja je sadašnja predsedavajuća Evropske unije. Mnogobrojne posetioce pozdravili su i ambasadorka Češke u Beogradu Hana Hubačkova i kustos izložbe dr Jaroslav Polanecki, predavač istorije industrijskog dizajna, član Češke akademije za dizajn i Češke staklarske asocijacije.

Profesor Polanecki je istakao da u Češkoj postoje desetine, možda i stotine umetnika i majstora stakla, ali da su oni, kao i čitava industrija, suočeni sa ozbiljnim problemima agresivne konkurencije iz Azije koja tržište snabdeva izuzetno jeftinim proizvodima.

Polanecki je ipak izrazio nadu da će kvalitet češkog stakla odoleti tome, kao i još većem izazovu sadašnje globalne ekonomske krize.

Na izložbi su predstavljeni dela slobodnog umetničkog stakla iz kolekcije savremenih čeških umetnika.

Tu su, između ostalih, radovi u peći topljenog stakla ili oni nastali eksperimentisanjem sa industrijskim tehnologijama kao što je rezanje vodenim laserom.

Vrhunski industrijski dizajn je, pak, predstavljen proizvodnjom kompanija koje su smatrane svetskim liderima u svojoj kategoriji - Moser iz Karlovih Vari i Moravske Sklarni Kvetna.

Obe kompanije izrađuju staklo najvišeg kvaliteta koje dizajniraju izuzetne ličnosti iz sveta umetnosti i dizajna kao Jiri Šuhajek, Rene Rubiček i Roni Presl.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.