Otvorena izložba Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva

Izvor: B92, 21.Okt.2020, 15:58

Otvorena izložba "Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva"

Izložba "Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva" otvorena je danas u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu.

Izložbu u Rige od Fere 3 otvorili su autor monografije dr Aleksis Trud, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka dr Vuk Vukićević i urednik monografije dr Vladimir Kolarić.

Kako su saopštili organizatori, postavka se održava povodom objavljivanja dvojezične luksuzne monografije pod istim nazivom, čiji je autor dr Trud, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << profesor Univerziteta u Versaju i vodeći stručnjak za istorijat međudržavnih i kulturnih odnosa Srbije i Francuske.

Izložba se sastoji od 15 panoa na kojima je predstavljen vizuelni materijal i prateći tekst o nekim od najvažnijih momenata u istoriji odnosa dva naroda, od prvih kontakata u srednjem veku, preko diplomatske prepiske i savezništva u Prvom svetskom ratu, sve do nasleđa spomenika koje povezuje dve kulture.

Pored panoa, na izložbi je predstavljena i vredna arhivska građa, dok je na ekranima moguće videti i bogat dokumentarni materijal u vlasništvu Jugoslovenske kinoteke, sastavljen od filmskih zapisa svedočanstava o srpsko-francuskim odnosima.

Promocija knjige istog naziva kao i izložba - "Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva" sutra će biti održana u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, a u petak u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.